maakbaarheid van het geluk

Review: De maakbaarheid van het geluk

5/5

Is het mogelijk gelukkiger te worden? Ja, geluk is maakbaar. In ‘De maakbaarheid van het geluk’ toont Sonja Lyubomirsky aan dat geluk bij de geboorte al voor 50% vastligt, voor 10% wordt bepaald door de omstandigheden (relatie, inkomen, gezondheid, woonomgeving) en voor 40% door doelbewuste acties.

Lyubomirsky leert de lezer allereerst haar of zijn ‘set point’ (geluksniveau) te bepalen. Vervolgens geeft zij een aantal duidelijke strategieën (oefeningen in dankbaarheid, aardig zijn en optimisme) die helpen bij het vergroten en laten voortduren van het geluksgevoel. Ze kiest daarbij voor een individuele benadering: ze helpt de lezer te bepalen welke geluksoefeningen het beste bij zijn karakter, leefomstandigheden en doelen passen (bron: achterkant boek)

Mijn ervaring met het boek

Ik heb het boek een aantal jaren geleden gelezen en toen ik deze site ontwikkelde, heb ik het herlezen. Voor mij is dit boek “de bijbel voor een gelukkiger leven”.

In het eerste deel gaat de schrijfster in op de vraag of het mogelijk is om gelukkiger te worden. 

Omdat maar 10% van het geluksgevoel samenhangt met omstandigheden en het verbeteren hiervan in het algemeen 100% van onze aandacht krijgt, is dit een relevante vraag. Het idee dat je pas gelukkig bent als er iets in de omstandigheden verandert, is dus voor 90% onzin! 

Nee, je wordt niet blijvend gelukkig als je de perfecte partner vindt. Misschien eventjes, maar dan voel je je weer precies zoals je je vandaag voelt. Hetzelfde geldt voor het ideale huis en een beter betaalde baan. We wennen aan de nieuwe omstandigheden en vallen dan langzaam maar zeker terug in ons normale geluksniveau. 

De maakbaarheid van het geluk heeft meer te maken met onderstaande activiteiten:

  1. Dankbaarheid tonen
  2. Optimisme ontwikkelen
  3. Stoppen met piekeren
  4. Vriendelijk zijn
  5. Sociale relaties koesteren
  6. Leren omgaan met tegenspoed zoals stress, trauma en verdriet
  7. Leren vergeven
  8. Doen waar je blij van wordt
  9. Genieten van het leven
  10. Je inzetten voor (goede) doelen
  11. Goed voor je lichaam zorgen
  12. Vertrouwen op een hogere macht

Lyubomirsky adviseert om niet alle 12 activiteiten gelijktijdig toe te passen. Sommige activiteiten spreken je misschien helemaal niet aan en dan is het onzin om daar veel tijd in te investeren. De kans dat het een verplichting wordt, is dan levensgroot aanwezig en van verplichtingen is nog nooit iemand gelukkig geworden. Beter is het om een paar onderwerpen uit te diepen en daarbij te blijven. Mijn thema’s zijn: dankbaarheid, optimisme, vergeven en vertrouwen op een hogere macht. Ik investeer in deze punten en word daar inderdaad gelukkiger van. 

Waarom je gelukkiger zou willen worden?

Sonja geeft een aantal redenen:

  • Gelukkige mensen zijn gezonder;
  • ze hebben meer energie;
  • ze zijn effectiever op het werk;
  • ze hebben een positieve invloed op anderen.

Het boek is wetenschappelijk onderbouwd en in haar voetnoten nodigt ze de lezer uit om zelf verder onderzoek te doen naar haar bronnen. Dankzij haar onderzoek ben ik mij verder gaan verdiepen in de positieve psychologie. 

Een absolute aanrader!

Boekrecensies:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.