blauw licht

Hoe schakel je blauw licht uit om beter te slapen?

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol

Is er een relatie tussen blauw licht en slecht slapen?
Sinds 2014 onderzoekt het RIVM, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de relatie tussen blootstelling aan blauw licht in de avond door gebruik van apparaten met lichtgevende schermen, en slaap en de gezondheid.

Blauw licht? Filter het voor de zekerheid

Uitgangspunt voor het onderzoek is dat blauw licht je belemmert om in slaap te vallen. Het blauwe licht heeft dezelfde frequentie als daglicht, waardoor de hersenen signalen afgeven die het slapen bemoeilijken. Uit het onderzoek, dat is afgenomen bij jongeren, blijkt dat schermgebruik in de avond inderdaad leidt tot minder slaap.

Hoewel het niet helemaal zeker is of het blauwe licht hiervoor verantwoordelijk is, zijn er filters ontwikkeld die het blauwe licht kunnen dimmen. De meeste telefoons en tablets zijn ermee uitgerust op Windows 10 kun je dit ook inschakelen.

Als je een slechte slaper bent, kun je proberen of het helpt om de hoeveelheid blauw licht te verminderen door gebruik te maken van de functie op je toestel of door het installeren van een app.

Night Shift van Apple

Apple maakt op de iPhone, iPad en iPod Touch gebuik van de optie Night Shift. Night Shift kan op twee manieren worden in- en uitgeschakeld:

 1. Open het bedieningspaneel. Druk stevig op het symbool voor de regeling van de helderheid en tik op symbool voor de helderheid om Night Shift in of uit te schakelen.
 2. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Beeldscherm en helderheid’ > ‘Night Shift’.2 Op hetzelfde scherm kunt u een planning instellen om Night Shift in of uit te schakelen en de kleurtemperatuur aan te passen. Night Shift is standaard ingeschakeld van zonsondergang tot zonsopkomst.

Als je Mac voldoet aan de systeemvereisten voor Night Shift, volg je deze stappen:

 1. Kies het Apple-menu  > ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik op ‘Beeldschermen’.
 3. Klik op ‘Night Shift’.

Stel Night Shift in volgens een bepaald schema of kies voor de handmatige instelling. Met de kleurtemperatuur kun je de schermtemperatuur warmer of koeler maken. Bij warmere kleurtemperaturen bevat het beeld meer geel en minder blauw..

slapen

Blue light filter op Android

Op de meeste Android apparaten kun je gebruik maken van een ingebouwde filter. Meestal vind je deze instelling onder Instellingen bij Display. 

Op sommige apparaten tref je daar een schuifje aan waarmee je de Bleu Light Filter aan of uit kan schuiven.
Op andere apparaten ga je naar de optie Comfortabel Scherm voor uw Ogen om daar de instellingen aan te passen.  

Je kunt zowel de lichttemperatuur als het tijdschema aanpassen.

Apps om een nachtfilter in te schakelen

Als de optie niet standaard op je telefoon aanwezig is, kun je een geschikte app installeren. Zoek in de Play Store op Blauw Licht of Bleu Light en kijk welke apps populair zijn. 

De Twilight Blauw Licht Filter is een goede en gebruikersvriendelijke app. Ook hierbij geldt dat je zelf de licht temperatuur kunt inschakelen en voor een tijd kunt kiezen waarop je de filter wilt in- en uitschakelen.

De Nachtlamp van Windows 10

De mogelijkheid om het nachtfilter in te schakelen bij Windows 10 tref je aan als je via Start > Instellingen > Systeem en beeldscherm gaat. Bovenaan tref je een schuifje aan om  een Nachtlamp in te schakelen. Bij instellingen kun je kiezen voor de gewenste temperatuur en de tijden waarop de computer moet overschakelen naar de nachtstand.

Als de slaapproblemen blijven aanhouden...

Misschien kun je jezelf aanwennen om na het avondeten niet meer achter de computer te gaan zitten en je mobiele telefoon uit te schakelen. Het is namelijk mogelijk dat het blauwe licht niet zozeer verantwoordelijk is, maar dat je hersenen niet voldoende tot rust komen door het schermgebruik.

In Te Weinig Diepe Slaap ga ik in op diverse oorzaken van slaapgebrek en geef ik tips om beter te slapen. 

Eigenlijk komen alle tips neer om je gewoontes te veranderen. Natuurlijk kun je het proces ook een beetje versnellen door gebruik te maken van één of meer onderstaande hulpmiddelen. 

 1. Slaapmasker : Medoes: traagschuim – lekker zacht! – ook voor zijslapers
 2. White Noise Machine: Numsy – eigenlijk voor baby’s, maar werkt natuurlijk ook voor volwassenen 
 3. Natuurlijk Slaapsupplement: Nachtrust en Stemming
 4. Slaapsupplement: Consiouz Good Night Caps 
 5. Passiflora: Dr Vogel – Rustgevende Tabletten
 6. Ontspanning: Yoga Nidra – Nederlandstalige ontspanningssessies
 7. Een computerbril (blauw licht filter): Southland computerbril (eventueel op sterkte)

Mochten de slaapproblemen blijven aanhouden, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.