Je vindt je werk niet leuk meer, maar je vindt jezelf te oud om nog van baan te veranderen. Je durft de zekerheden die je hebt opgebouwd niet op te geven. Wat kun je doen?
De noodkreet van Maria: ik wil daar weg!
Voor mij zit een vrouw van boven de vijftig, die ik Maria zal noemen. Haar stem klinkt een beetje opgewonden, met de ondertoon van verontwaardiging, die hoort bij iemand die niet echt gewend is om voor zichzelf op te komen.
Maria werkt in het onderwijs: “Ik vind mijn werk niet meer leuk!” zegt ze. Haar directeur is een jonge man met nauwelijks ervaring als leidinggevende en vrijwel geen kennis van het onderwijs. Volgens Maria volgt hij gewoon de bevelen van de bestuurder op.
“Ik voldoe opeens niet meer aan het profiel en krijg taken toegewezen, die niet bij mij passen.” Daarna vertelt Maria dat zij niet de enige is met deze ervaring. Meerdere collega’s zijn het erover eens, maar niemand gaat met de directeur praten. “Het heeft geen enkele zin”, zucht ze tenslotte. “Ik wil daar weg!”
Te oud voor ander werk
Iets anders zoeken is niet zo makkelijk als je wat ouder bent. Je leven is inmiddels ingericht op het salaris dat je krijgt. Je ontslag nemen is onverstandig. Het idee dat je al je opgebouwde zekerheden moet opgeven om ergens anders te gaan werken op basis van een tijdelijk contract is niet aantrekkelijk.
Als je tussen de vijftig en zestig bent zijn de opgebouwde arbeidsvoorwaarden soms net zo beperkend als een wurgcontract. Met nog enkele jaren tot je pensioen is het af te raden om rare sprongen te maken. Het gevolg is dat veel ouderen ervoor kiezen om het nog een aantal jaren uit te zingen en daarmee schrijven ze zichzelf eigenlijk af!
Niet aan het profiel voldoen
Het verhaal van Maria staat dan ook symbool voor het verhaal van veel vrouwen van boven de vijftig. Opeens blijkt ze, ondanks alle ervaring, niet meer aan het profiel te voldoen. De jongere leidinggevende kan zich niet goed verplaatsen in de wereld van de oudere werknemer en stelt vast dat deze niet meer naar behoren functioneert.
Er wordt van Maria verwacht dat ze een aanvullende HBO opleiding doet, terwijl uit een snelle optelsom blijkt dat het jaar van afstuderen ongeveer gelijk ligt met haar pensioenleeftijd. En Maria neemt het allemaal bloedserieus.
Het is voor haar onmogelijk om te relativeren, daarvoor is er te veel gebeurd. Het lukt haar niet om afstand te nemen en na een periode van ziekte ziet ze alleen nog maar de mogelijkheid om er uit te stappen. Volgens haar is dit de enige manier om gelukkig te worden.
Natuurlijk is er ander werk!
Het is beslist niet waar dat je niet van baan kunt veranderen vanaf je vijftigste. Je hebt nog alle kansen van de wereld!
Ik heb rond mijn vijftigste een flinke switch gemaakt naar een andere bedrijfstak en ben na die tijd nog 3x van baan veranderd. Toen ik zestig was heb ik zelfs alle zekerheid opgegeven en heb ik als directeur ad interim een eigen bedrijf opgericht. Wat je nodig hebt is zelfvertrouwen en lef.
Waar ben je goed in?
Het is duidelijk dat Maria teleurgesteld was in het management. Ze vond het juist leuk om te werken met kinderen. Daar was ze ook goed in. De digitale slag in het onderwijs had haar moeite gekost, maar ook zij had geleerd om met een digibord te werken. Ze was er niet zo heel handig in, omdat computers nu eenmaal haar passie niet hadden.
Ze was goed in het werken met kinderen met gedragsproblematiek. Haar aanpak was een combinatie van aandacht en structuur. Kinderen voelden zich gezien en wisten precies waar ze aan toe waren.
Uiteindelijk zei ze haar baan op voordat ze een andere baan had. Dat was spannend, maar ze kreeg na een korte periode van invallen een vaste baan op een andere school. Daar wisten ze haar kwaliteiten wel waarderen!
Voor Maria was het belangrijk om opnieuw te ontdekken dat ze een goede leerkracht is. Nu straalt ze weer zelfvertrouwen uit en staat ze met plezier voor de klas.
Wat vind je niet leuk aan je werk?
Als jij ongelukkig op het werk bent, is het belangrijk te onderzoeken wat je niet leuk aan vindt. Er zijn zes factoren die voorwaarden zijn voor werkgeluk:
- Biedt het je zekerheid?
- Daagt het je uit?
- Heb je leuke collega”s?
- Mag je jezelf zijn (uniek zijn?)
- Leer je nieuwe dingen (die je aanspreken)?
- Kunnen mensen van jou leren (kun je onderwijzen).

De ideale baan...
Om te kijken wat goed bij jou zou kunnen passen, hoef je geen dure loopbaancoach in te huren. Je kunt de online training volgen van NewStart, die de cursus op dit moment met een leuke korting aanbiedt.
Deze training kent 3 stappen:
1. Het ontdekken van je passie;
- Wat vind je werkelijk leuk om te doen?
- Wat zijn jouw talenten?
- Wat je belangrijk vindt in je werk
- Wat dit concreet voor je betekent.
2. Twijfel omzetten in kracht
- Je bent succesvoller als je dingen doet waar je goed in bent
- Hoe je omgaat met angst
- Waarom mensen jou nodig hebben
- Waarom een support groep belangrijk is
3. De overstap maken naar een andere baan
- Hoe bereid je je voor op een andere baan?
- Hoe vergroot je kennis en vaardigheden om zo waardevoller te worden?
- Hoe je succesvolle acties onderneemt
- Wat de grootste blokkade voor verandering is en hoe je deze overwint.
Kies voor jezelf!
Als je de situatie goed hebt onderzocht, is het tijd om een besluit te nemen. De eerste stap is om te stoppen met klagen.
Kom in beweging en stop met jezelf een slachtoffer te voelen van je omstandigheden. Neem jezelf en je gevoel serieus en pak de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn. Hierbij kunnen de volgende punten helpen:
- Vertel aan anderen hoe je die verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn vorm wilt geven. Door je ideeën te delen wordt het steeds concreter voor je. Bovendien kunnen anderen vaak met goede adviezen komen of je in contact brengen met mogelijke andere werkgevers.
- Neem een weloverwogen risico. Als je leerkracht bent dan heb je de tijd mee. Op dit moment is er een enorme behoefte aan goede leerkrachten, dus ben je er zeker van dat je wel ergens een baan kunt vinden. Desnoods begin je met invallen.
- Wees flexibel. Als je besluit van baan te veranderen dan kan flexibiliteit je aantrekkelijk maken voor je nieuwe werkgever. Door akkoord te gaan met een tijdelijke aanstelling of te werken via een uitzendbureau kan de andere werkgever zijn risico beperken. Ondertussen kun jij je kwaliteit laten zien. Overigens kun je deze flexibele inzet ook tonen bij je huidige werkgever, mocht je besluiten om niet weg te gaan.
- Vertrouw op jezelf. Ook een volgende baan kan tegenvallen. Schiet dan niet in de twijfel over jouw capaciteiten, maar onderzoek wat je nodig hebt om je gelukkig te vullen in je werk.
- Neem het allemaal niet te persoonlijk. Dit laatste zal je als vijftigplusser steeds gemakkelijker afgaan. Relativeren is een deugd die je ontwikkelt naarmate je ouder wordt en het is een heerlijke eigenschap om afstand te nemen van een moeilijke of vervelende situatie.
Kiezen vanuit je hart
“Dit boek neemt je stap voor stap mee in het wonderlijke proces van keuzen maken”
- Inzicht in de dieperliggende waarden als drijfveer voor jouw keuzen
- Kies jij voor het leven of kiest het leven jou?
- Geen lange psychologische verhalen maar concrete tips die helpen!
- Kleine stappen met grote (positieve) gevolgen voor jouw zelf-gekozen leven
Je hoeft niet van werk te veranderen!
“Ik vind mijn werk niet leuk meer,” hoeft niet altijd te betekenen dat je van werk moet veranderen. Je kunt ook onderzoeken wat er moet veranderen om je werk wel leuk te vinden.
Door de situatie grondig te onderzoeken, kun je de conclusie trekken dat er veel aspecten in je werk zijn die je wel leuk vindt. Het negatieve gevoel is dan het gevolg van het vergroten van één of twee vervelende gebeurtenissen die plaats hebben gevonden. Als je die gebeurtenissen kunt isoleren en terugbrengen tot normale proporties dan blijkt misschien dat je wél leuk werk hebt en niet hoeft te veranderen van baan.
Zelfonderzoek helpt je te voorkomen dat een rigoureuze stelling als “ik vind mijn werk niet leuk” gaat overheersen in je hoofd. Het voorkomt dat het een waarheid wordt waar niets meer aan te veranderen is. De simpele vragen van Byron Katie “Is het waar; is het werkelijk waar?” helpen om te relativeren en het minder persoonlijk te maken. Pas als je de stelling in twijfel durft te trekken is er ruimte voor lucht en licht. Het boek Vier vragen die je leven veranderen helpt je op weg om dit zelfonderzoek uit te voeren.
Door zelfonderzoek en een actieve opstelling voorkom je dat je in een slachtofferrol kruipt. Vaak weerhoudt de angst voor verandering je van het terugpakken van de regie. Als je de rol van slachtoffer kunt voorkomen, geeft dit zelfvertrouwen en kun je weloverwogen besluiten nemen. Misschien ontdek je, dat het altijd een vorm van angst is geweest, die je belemmerde om in beweging te komen. Als je daar meer over wilt lezen kun je hier lezen hoe je angstgevoelens kunt overwinnen.