je gelukkig lachen

Je gelukkig lachen – het helpt echt!

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol
Je kunt je gelukkig lachen! Door te lachen komen stoffen in de hersenen vrij. Endorfine, serotonine en dopamine dragen bij aan een gelukkig gevoel.

Als je ongelukkig bent, heb je waarschijnlijk weinig reden tot lachen. Toch kun je oefenen in het (glim)lachen en het bijzondere is dat wetenschappelijk is aangetoond dat je gevoel van geluk toeneemt als je meer lacht.

Je kunt je gelukkig lachen! Door te lachen komen endorfine, serotonine en dopamine vrij in je hersenen. Deze stoffen dragen bij aan geluksgevoel!

Want, wat is  geluk eigenlijk? Eén facet van geluk heeft te maken met genieten en mensen die intens genieten lachen nu eenmaal vaak. 

Probeer het uit!

Registreer hoe je er op dit moment bijzit en hoe je je voelt. Haal dan één keer diep adem en tover een glimlach op je gezicht. Probeer de glimlach van binnenuit te laten komen. Als je een welgemeende glimlach door je heen laat gaan, verzacht je lichaam en ontspannen je spieren.

Schaterlachen

Als je je al beter voelt van glimlachen, wat zal schateren voor effect op je hebben? Tijdens het lachen wordt je hartslag verhoogd en het bloed sneller door je lichaam gepompt. Vaak grijp je naar je buik. Dit komt omdat je je buikspieren onwillekeurig traint. Bovendien kun je na het lachen heel goed ontspannen. Hierdoor helpt lachen tegen stress.

Humor is afstand nemen

Met humor kun je afstand nemen. Als je je ongelukkig voelt is de oorzaak van dit gevoel vaak levensgroot in je aanwezig. Humor is de snelste weg om afstand te creëren tussen jou en het probleem. Als het je lukt om te lachen, relativeer je. Daarmee is het probleem niet weg, maar het is wel minder groot.

Uiteraard los je het probleem hiermee niet op en is het effect ook niet blijvend. Het helpt je om je beter te voelen en dat is soms al heel wat!

Lachen om jezelf

Albert Sonnevelt zegt in zijn boek geluk(t):

Humor kun je overal vinden en hoe vaker je lacht, hoe gemakkelijker het gaat. Je zou ook eens wat vaker om jezelf kunnen lachen, om je flaters en blunders, om je vergissingen en mislukkingen. Lach erom en laat ze achter je.

Mijn ervaring is dat dit waar is.

Lachen helpt om het probleem met nieuwe energie onder ogen te zien en vaak helpt het om een originele oplossing te vinden.

Leestip!

Gelukt

Handboek voor Haalbaar Geluk

  • Antwoord op de vraag: ‘Wat is Geluk?’ en ‘Wat is geluk voor jou?’
  • Direct inzicht in de vergissingen die je maakt op weg naar jouw geluk
  • Hoe maak je de juiste keuzes? 
  • Wie kiest voor het nemen van verantwoordelijkheid, kiest ook voor geluk
  • Portretten van mensen met een bewonderenswaardige levenshouding

Neem het besluit om gelukkig te zijn.Voel je kracht en wees je bewust van de vele keuzemomenten op een dag, stel prioriteiten en verander je leven in de richting die past bij jou… Die optimaal uitdrukking geeft aan hoe jij bent en wilt zijn, zodat je bouwt aan jouw meest wonderlijke levensweg.

Dit heet: keuzevrijheid.

Lachen met elkaar

Niets werkt zo bevrijdend als met elkaar te lachen. Als je met kinderen werkt, zoals in het onderwijs, gebeuren er zoveel leuke en onverwachte dingen, dat er altijd wel iets te lachen valt.

Soms kun je met elkaar om niets de slappe lach krijgen, zoals in het filmpje hieronder. 

In principe zou je om bijna alles kunnen lachen.

Voorwaarde is wel dat het niet tegen je gevoel van normen en waarden in gaat, zodat je er later geen spijt van krijgt. Soms is iets grappig, maar vereist tact dat je je inhoudt. Soms is iets helemaal niet grappig en moet je er toch om lachen. 

Lachen als je eenzaam bent

Lachen doe je natuurlijk het liefst met anderen. Maar als je eenzaam bent, of (zoals nu in de coronatijd) nauwelijks mensen kunt ontvangen, is het belangrijk om bewust op zoek te gaan naar dingen waar je vrolijk van wordt. Of je nu naar een komisch programma kijkt of dat je een leuk boek leest, het maakt niet uit.

En juist omdat je alleen bent kun je experimenteren.

Als je naar een cabaretier kijkt op de televisie dan moet je soms glimlachen om een grap. Zou je dezelfde grap in een theater horen, had je waarschijnlijk hardop gelachen. Probeer eens hoe het voelt om je glimlach te vertalen naar een echte lach. 

Je gelukkig lachen...

Als jij je op dit moment niet erg gelukkig voelt, zou je het volgende kunnen proberen:

Ga een uur iets doen waarbij je mensen ziet. Of je nu boodschappen gaat doen of gaat wandelen, het maakt niet zoveel uit. Tijdens dat uur tover je een glimlach op je gezicht. Geen grijns, maar je beste glimlach (zelfs al moet je een mondkapje dragen en denk je dat mensen het verschil niet zien).

Met die glimlach groet je de mensen. Voel wat het effect is op jouw humeur en kijk wat er gebeurt met het humeur van anderen. 

Als het bevalt, doe je het morgen nog een keer!

Lees ook: Leven met passie, de snelweg naar geluk.

Wetenschappelijke literatuur:

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.