leven met passie, snelweg naar geluk

Leven met passie: de snelweg naar geluk

Als je de vragenlijst over geluk hebt gemaakt, kun je tot de ontdekking komen dat je je gelukkig voelt, terwijl je toch iets mist. Je voelt wel vreugde en geluk, maar eigenlijk ook weer niet.
Grote kans dat je passie tekort komt in je leven.

Wat is leven met passie? Passie is een sterk gevoel van liefde. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt. Het geeft kracht, motivatie en zelfvertrouwen. Als je leeft met passie, leef je in the flow. 

Iedereen heeft weleens in een flow gezeten: we zijn alert, ervaren een gevoel van diep geluk, worden creatief en we hebben de touwtjes in handen. Mihaly Csikszentmihalyi deed grensverleggend onderzoek naar flow: wat maakt een ervaring bevredigend en wat gebeurt er als we opgaan in het moment?

Flow leert ons ons bewustzijn kennen, legt uit wat waar geluk inhoudt en hoe we de kwaliteit van onze prestaties en ons leven kunnen verbeteren.

Mihaly Csikszentmihalyi (1934) is een Hongaars-Amerikaanse psycholoog en de grondlegger van de positieve psychologie. Hij ontwikkelde het concept flow en was hoofd van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Chicago.

Om te leven vanuit passie zijn de volgende stappen van belang:

1. Ontdek wat jouw passie is

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is heel moeilijk je passie te ontdekken als je opgeslokt wordt door activiteiten.

Om uit te vinden wat jouw passie is, kun je de volgende vragen stellen:

 • Wat zou je de hele dag willen doen?
 • Waar krijg je energie van?
 • Waar word je blij van?
 • Waar ben je goed in?
 • Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
 • Wat ben je aan het doen als je de tijd vergeet?


Het is belangrijk dat je rust en stilte vindt om je passie te ontdekken. Hierbij helpt het als je een poosje een dagboek bijhoudt.

Schrijven dwingt je om stil te staan bij de dingen die je doet. Door dagelijks bij te houden wat je fijn vindt en wat je stress geeft, ontdek je een patroon. Daarbij is het goed om juist die stress eens wat nader te onderzoeken. Heb je last van stress of vind je het op een leuke manier spannend?

Spanning en passie liggen waarschijnlijk minder ver uit elkaar als je denkt. Je voelt zelf wel of er sprake is van echte stress of van gezonde spanning.

2. Ontdek het geheim van gepassioneerde mensen

Ik ben de 65 gepasseerd en nog steeds leergierig. Ik raak het meest geïnspireerd door gepassioneerde mensen. Wat hebben zij waar het mij soms aan ontbreekt? Vaak zie ik een enorme drive. Ze hebben zelfvertrouwen (zonder hierin door te schieten) en geloven in zichzelf en waar ze mee bezig zijn.

Gepassioneerde mensen inspireren mij. Ze laten me zien dat er vaak veel meer kan dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Ze geven mij moed en energie. Voor mij is Albert Sonnevelt inspirerend.

Als je tijd hebt om deze film van een uur te bekijken, kun je zien of je deze mening met mij kunt delen.

3. Ontdek je waarden

Je passie heeft alles te maken met jouw waarden. Weten wat jouw waarden zijn en je leven hierop richten is essentieel. Je kunt je hele leven inrichten met dingen die je leuk vindt om te doen, maar als je deze activiteiten niet verbindt met iets dat waardevol voor jou is, dan blijven het alleen maar activiteiten.

Probeer te ontdekken hoe je activiteiten die je graag doet kunt koppelen aan je kernwaarden

4. Leven met passie

Hoe gek het ook mag klinken, er is een reden waarom veel mensen hun passie niet leven. Er zijn namelijk verborgen belangen om het niet te doen. Om die verborgen belangen te ontdekken kun je naar je eigen ‘smoesjes’ luisteren. 

Als je weet waar je gepassioneerd van raakt en toch je passie niet leeft, is er waarschijnlijk één belangrijke reden die je weerhoudt: angst.

   • ‘Ik heb er nu geen tijd voor’
   • ‘Ik ben het niet waard’
   • ‘Ik kan het toch niet’
   • ‘Ik durf niet’

Al deze smoesjes (en nog veel meer) hebben te maken met je angst om je passie te leven en geloof me, angst is een slechte raadgever als het op passie aankomt.

Als je wilt weten hoe de deze angst overwint om je passie te leven, raad ik je de training Ontdek je passie aan. Het is niet alleen een geweldige training om je geluk te versterken, maar het helpt je ook om in je werk te ontdekken waar je gepassioneerd van raakt. 

5. Deel je passie

Wat is geluk eigenlijk? Mensen die gelukkig zijn, willen dit gevoel graag delen. Dat geldt ook voor je passie. Als je ergens superblij van wordt, wil je dat delen. Vergelijk het met een kind die een mooie tekening heeft gemaakt en deze aan de hele familie laat zien. Een fijne familie zal het kind complimenteren en aanmoedigen.

Ga dus op zoek naar mensen om je passie mee te delen (of naar mensen die jouw passie delen). 

Het bijzondere van een passie is dat het groter wordt door het te delen. Hoe vaker je passie deelt met anderen, hoe gelukkiger je ervan wordt. Daarom is leven met passie de snelweg naar (nog meer) geluk.

Meer lezen:

Wil jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Brein.tv - Albert Sonnevelt
Brein.tv - Albert Sonnevelt

Volg dan de cursussen over persoonlijke groei van Brein.TV

De cursussen worden gegeven door Albert Sonnevelt. Albert is coach van ondernemers en executives. Hij helpt mensen om hun onbenutte potentieel wakker te maken en een mooiere versie van zichzelf te worden.

Het niveau van de cursussen, workshops en e-books ligt hoger dan wat ik gewend ben van andere online trainingen. 

Voor nog geen € 20,00 per maand krijg je toegang tot het totale aanbod en met zijn niet goed geld terug garantie heb je 14 dagen de tijd om te kijken of het wat voor je is.

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.