meer dan goed genoeg

Meer dan goed genoeg! Durf jij het aan om fantastisch te zijn?

‘De diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst is juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het licht in ons, is wat de meesten vrezen. We vragen onszelf af: ‘Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten?’ – Terugkeer naar Liefde, Marianne Williamson (1952)

Als je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn, als je denkt dat je niet voldoende meetelt of als je het idee hebt dat je faalt op veel fronten, dan doe je jezelf tekort. Niet alleen in je relatie tot anderen, maar vooral ook in de ‘omgang’ met jezelf.

Als je de kunst verstaat de teugels van het leven te laten vieren en ze tegelijkertijd toch in handen te houden, dan werkt dat op alle fronten bevrijdend. 

Verwachtingen en teleurstellingen

  • Het gevoel hebben dat je tekort schiet.
  • Faalangst.
  • Geen vertrouwen (meer) hebben in jezelf.

Dergelijke gevoelens kunnen verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je teleurgesteld in jezelf omdat bepaalde dingen in je leven niet zo lopen als je verwachtte. 

Misschien ben je juist teleurgesteld in anderen of misschien wel allebei. Er zijn ook mensen die gewoonweg niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van bijvoorbeeld hun ouders, de werkgever, hun partner of vrienden. De hoge verwachtingen die anderen van je hebben zijn je op den duur te veel geworden.

Behalve dat het niet gezond is om te denken dat je moet voldoen aan de hoge verwachtingen van anderen, kun je je afvragen of daar de schoen werkelijk wringt. 

Komt het gevoel van twijfelen aan jezelf werkelijk door de onrealistische verwachtingen van anderen of jezelf? Of speelt er misschien iets heel anders?

Je bent meer dan goed genoeg

Marianne Williamsen zegt in de spreuk hierboven dat we ons niet laten tegenhouden door onze angst om te falen, maar dat we juist angst hebben voor onze potentie

Eigenlijk stelt ze dat je meer dan goed genoeg bent. De angst om anderen of onszelf teleur te stellen, staat ons niet in de weg; we zijn bang dat die verwachtingen kloppenStel je toch eens voor dat de ambities en verwachtingen van onze ouders, kinderen, partner, leerkracht realistisch zijn? 

Stel je voor dat we werkelijk in staat zijn om aan die verwachtingen te voldoen?

Voldoen aan verwachtingen?

Ik bedoel hier niet de verwachtingen, die te maken hebben met verplichtingen. Misschien dat je ouders van je verwachten dat je iedere dag op bezoek komt, of dat je partner verwacht dat je iedere avond kookt. 

Aan dat soort verwachtingen hoef je niet toe te geven. Integendeel. Je mag in dat soort gevallen nee zeggen. 

Ik bedoel meer het soort verwachtingen dat mensen hebben omdat ze je briljant, schitterend, begaafd of geweldig vinden.

We benutten onze mogelijkheden veel te weinig

We benutten onze hersenen voor 10%, zegt de Amerikaanse hersen-guru Jim Kwik. Dit is niet helemaal waar. We benutten onze hersenen voor de volle 100%, maar we zetten het niet altijd optimaal in.

Hetzelfde geldt voor ons lichaam. We kunnen veel meer dan we voor mogelijk achten! We kunnen verder en harder lopen dan we denken. Mensen kunnen overleven in extreme omstandigheden en hebben in die omstandigheden nog voldoende energie om lief te hebben. 

We benutten en ontwikkelen onze talenten ook maar gedeeltelijk. Topsporters durven hun grenzen te verleggen, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. De meesten van ons blijven liever in onze comfortzone

Moeten we dan allemaal topsporters worden?

Laten we alsjeblieft niet allemaal een topsporter worden, maar laten we wel ophouden met te geloven in het negatieve beeld dat we over onszelf hebben. 

Wees idealistisch en stel doelen waarvan je denkt dat je ze nooit kunt halen. Alleen met die mentaliteit kunnen we werken aan een betere Zelf en aan een betere wereld.

Door je comfortzone te verlaten en op avontuur te gaan, ontdek je dat er een veel grotere wereld voor je open ligt dan wat je met je beperkte zicht als werkelijkheid ervaart.

Leef vanuit je innerlijke kracht

Wie mentaal op avontuur gaat, ervaart meer innerlijke kracht. 

Vanuit die innerlijke kracht ervaar je hoe het werkelijk met je gaat en wie je nu echt bent als mens.

Door meer zelfvertrouwen weet je dat je er helemaal mag zijn, alle punten meegeteld. Ook je kwetsbaarheden. Innerlijke kracht zorgt voor vertrouwen in jezelf en in je omgeving. Je kunt daar meer over lezen in de blog over je zelfvertrouwen vergroten

Grenzen verleggen en nieuwe doelen stellen

Wie voldoende weerbaar is door de overtuiging: ‘ik ben meer dan goed genoeg’, kan verder met dit  vertrouwen in zichzelf en in de omgeving.

Als je van jezelf weet dat je er echt toe doet, kan je de vraag stellen: wat wil ik nu echt?

Het antwoord op die ene vraag kan en mag je verbazen. Misschien beangstigt het antwoord je zelfs. 

Zeg echter nooit dat je niet goed genoeg bent om dat doel te bereiken. Geloof liever dat je briljant, schitterend, begaafd en  geweldig bent

Durf die uitdaging eens met jezelf aan te gaan en ga dan dapper op weg om dat grote doel te bereiken. 

 

Meer lezen:

Wil jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Brein.tv - Albert Sonnevelt
Brein.tv - Albert Sonnevelt

Volg dan de cursussen over persoonlijke groei van Brein.TV

De cursussen worden gegeven door Albert Sonnevelt. Albert is coach van ondernemers en executives. Hij helpt mensen om hun onbenutte potentieel wakker te maken en een mooiere versie van zichzelf te worden.

Het niveau van de cursussen, workshops en e-books ligt hoger dan wat ik gewend ben van andere online trainingen. 

Voor nog geen € 20,00 per maand krijg je toegang tot het totale aanbod en met zijn niet goed geld terug garantie heb je 14 dagen de tijd om te kijken of het wat voor je is.

Meer Zelfvertrouwen

Boek zelfvertrouwen

Bewandel het pad van zelfvertrouwen en laat je onzekerheid achter.

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.