meer dan goed genoeg

Meer dan goed genoeg! Durf jij het aan om fantastisch te zijn?

Inhoudsopgave

‘De diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst is juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het licht in ons, is wat de meesten vrezen. We vragen onszelf af: ‘Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten?’ – Terugkeer naar Liefde, Marianne Williamson (1952)

Als je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn, als je denkt dat je niet voldoende meetelt of als je het idee hebt dat je faalt op veel fronten, dan doe je jezelf tekort. Niet alleen in je relatie tot anderen, maar vooral ook in de ‘omgang’ met jezelf.

Als je de kunst verstaat de teugels van het leven te laten vieren en ze tegelijkertijd toch in handen te houden, dan werkt dat op alle fronten bevrijdend. 

365 logo

Van: 365 dagen succesvol

Laat onzekerheid je geluk niet langer in de weg staan

Wil jij een positiever zelfbeeld ontwikkelen? Weer geloven in jezelf en sterker in je schoenen staan? Wil je dat je onzekerheid je leven niet langer in de weg zit?

Verwachtingen en teleurstellingen

  • Het gevoel hebben dat je tekort schiet.
  • Faalangst.
  • Geen vertrouwen (meer) hebben in jezelf.

Dergelijke gevoelens kunnen verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je teleurgesteld in jezelf omdat bepaalde dingen in je leven niet zo lopen als je verwachtte. 

Misschien ben je juist teleurgesteld in anderen of misschien wel allebei. Er zijn ook mensen die gewoonweg niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van bijvoorbeeld hun ouders, de werkgever, hun partner of vrienden. De hoge verwachtingen die anderen van je hebben zijn je op den duur te veel geworden.

Behalve dat het niet gezond is om te denken dat je moet voldoen aan de hoge verwachtingen van anderen, kun je je afvragen of daar de schoen werkelijk wringt. 

Komt het gevoel van twijfelen aan jezelf werkelijk door de onrealistische verwachtingen van anderen of jezelf? Of speelt er misschien iets heel anders?

Je bent meer dan goed genoeg

Marianne Williamsen zegt in de spreuk hierboven dat we ons niet laten tegenhouden door onze angst om te falen, maar dat we juist angst hebben voor onze potentie

Eigenlijk stelt ze dat je meer dan goed genoeg bent. De angst om anderen of onszelf teleur te stellen, staat ons niet in de weg; we zijn bang dat die verwachtingen kloppen. Stel je toch eens voor dat de ambities en verwachtingen van onze ouders, kinderen, partner, leerkracht realistisch zijn? 

Stel je voor dat we werkelijk in staat zijn om aan die verwachtingen te voldoen?

De reactie van Harry Potter, toen hem werd verteld dat hij een ‘Wizard’ was.  

Voldoen aan verwachtingen?

Ik bedoel hier niet de verwachtingen, die te maken hebben met verplichtingen. Misschien dat je ouders van je verwachten dat je iedere dag op bezoek komt, of dat je partner verwacht dat je iedere avond kookt. 

Aan dat soort verwachtingen hoef je niet toe te geven. Integendeel. Je mag in dat soort gevallen nee zeggen. 

Ik bedoel meer het soort verwachtingen dat mensen hebben omdat ze je briljant, schitterend, begaafd of geweldig vinden.

We benutten onze mogelijkheden veel te weinig

We benutten onze hersenen voor 10% wordt vaak gezegd. Dit is niet helemaal waar. We benutten onze hersenen voor de volle 100%, maar we zetten het niet altijd optimaal in.

Hetzelfde geldt voor ons lichaam. We kunnen veel meer dan we voor mogelijk achten! We kunnen verder en harder lopen dan we denken. Mensen kunnen overleven in extreme omstandigheden en hebben in die omstandigheden nog voldoende energie om lief te hebben. 

We benutten en ontwikkelen onze talenten ook maar gedeeltelijk. Topsporters durven hun grenzen te verleggen, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. De meesten van ons blijven liever in onze comfortzone

Moeten we dan allemaal topsporters worden?

Laten we alsjeblieft niet allemaal een topsporter worden, maar laten we wel ophouden met te geloven in het negatieve beeld dat we over onszelf hebben. 

Wees idealistisch en stel doelen waarvan je denkt dat je ze nooit kunt halen. Alleen met die mentaliteit kunnen we werken aan een betere Zelf en aan een betere wereld.

Door je comfortzone te verlaten en op avontuur te gaan, ontdek je dat er een veel grotere wereld voor je open ligt dan wat je met je beperkte zicht als werkelijkheid ervaart.

Leef vanuit je innerlijke kracht

Wie mentaal op avontuur gaat, ervaart meer innerlijke kracht. 

Vanuit die innerlijke kracht ervaar je hoe het werkelijk met je gaat en wie je nu echt bent als mens.

Door meer zelfvertrouwen weet je dat je er helemaal mag zijn, alle punten meegeteld. Ook je kwetsbaarheden. Innerlijke kracht zorgt voor vertrouwen in jezelf en in je omgeving. Je kunt daar meer over lezen in de blog over je zelfvertrouwen vergroten

365 logo

Van: 365 dagen succesvol

Laat onzekerheid je geluk niet langer in de weg staan

Wil jij een positiever zelfbeeld ontwikkelen? Weer geloven in jezelf en sterker in je schoenen staan? Wil je dat je onzekerheid je leven niet langer in de weg zit?

Grenzen verleggen en nieuwe doelen stellen

Wie voldoende weerbaar is door de overtuiging: ‘ik ben meer dan goed genoeg’, kan verder met dit  vertrouwen in zichzelf en in de omgeving.

Als je van jezelf weet dat je er echt toe doet, kan je de vraag stellen: wat wil ik nu echt?

Het antwoord op die ene vraag kan en mag je verbazen. Misschien beangstigt het antwoord je zelfs.
Zeg echter nooit dat je niet goed genoeg bent om dat doel te bereiken. Geloof liever dat je alles in je hebt om dat doel te bereiken. 

Durf die uitdaging eens met jezelf aan te gaan en ga dan dapper op weg om dat grote doel te bereiken. 

Dit boek van Jim Kwik is een praktische handleiding om meer uit jezelf te halen. Thema’s zijn o.a.:

  • Leerstrategieën
  • Het verbeteren van je geheugen en concentratie
  • Snellezen
  • Het bereiken van flow
  • etc…

Mentaal sterk met Sandra

Ik heb een cursus ontdekt die ingaat op het vergroten van je mentale weerbaarheid en het verleggen van je grenzen. De training heet niet voor niets “De Bevrijding” en ik heb er een interessante review over geschreven.

In plaats van de ander te willen veranderen, leer je mentaal weerbaarder te worden zodat je minder last hebt van de ander.

Je leert je eigen koers te bepalen door je weerstanden het hoofd te bieden. Zo ontdek je wat je werkelijk wilt en word je bevrijd van de mening en ideeën van anderen en andere factoren die je in de weg staan.

Ik raad je echt aan om een kijkje op haar pagina te nemen. Het verplicht je tot niets.

Lees mijn complete review 

(14 dagen niet goed – geld terug garantie)

Mentaal sterk met Sandra

Als jij ook niet gelooft dat het zo simpel is om ‘even’ je negatieve gedachten te vervangen voor een positieve, dan is de gezondheidspycholoog Sandra Aagenborg iemand die dat volledig begrijpt. 

Sandra noemt haar aanpak tegendraads omdat ze je verbiedt om altijd positief te ‘moeten’ zijn. 

Je bent goed genoeg.
Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden.
Wees gewoon een tof mens.

Zorg voor zingeving en leef naar je waarden.

Meer lezen:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.