Eén van de geluksfactoren die Sonja Lyubomirski noemt, is vriendelijk zijn. Een grote valkuil is dat je vriendelijkheid verwart met iedereen te vriend houden. Laat dit laatste nou juist één van de grootste stressfactoren zijn!
Als je stress de baas wilt worden, moet je vaker NEE zeggen. Om nee te zeggen, hoef je jezelf maar één vraag te stellen: “MOET IK HET NU DOEN?” Meestal blijkt dat het antwoord op deze vraag NEE is.
Heel veel dingen hoef je helemaal niet te doen. Als je altijd klaarstaat of doet wat anderen van je vragen, verlies je de grip op je eigen leven. Dit veroorzaakt stress.
Als jij geen zin hebt in die stress, “moet” je vaker NEE zeggen. Vooral tegen verplichtingen waar je eigenlijk geen zin in hebt.
Men heeft mij nodig!
Hulpvaardigheid is de valkuil van veel vrouwen en van sommige mannen. Vaak ben je zo op anderen gefocust dat je geen idee hebben wat je zelf nodig hebt.
En laten we eerlijk zijn. Het voelt goed als anderen je nodig hebben. Het geeft je een gevoel van onmisbaarheid.
Stress de baas: kies voor jezelf!
Vanuit het ideaal dat je deur altijd open staat, kun je de suggestie wekken dat iedereen bij je naar binnen mag komen om zijn of haar probleem bij jouw neer te leggen. Als je niet oppast, stapelen de problemen zich bij jou op, terwijl ze bij de ander niet minder worden.
Dit mechanisme kan in iedere situatie voorkomen. Of je nu leidinggevende, werknemer, ouder of partner bent. Als jij niet in staat bent om de deur af en toe te sluiten en voor jezelf te kiezen, zullen anderen je altijd weten te vinden en hun problemen bij jou neerleggen.
(14 dagen niet goed – geld terug garantie)
Mentaal sterk met Sandra
Als jij ook niet gelooft dat het zo simpel is om ‘even’ je negatieve gedachten te vervangen voor een positieve, dan is de gezondheidspycholoog Sandra Aagenborg iemand die dat volledig begrijpt.
Sandra noemt haar aanpak tegendraads omdat ze je verbiedt om altijd positief te ‘moeten’ zijn.
Je bent goed genoeg.
Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden.
Wees gewoon een tof mens.
Zorg voor zingeving en leef naar je waarden.
Leer NEE zeggen!
Als je het moeilijk vindt om mensen teleur te stellen, geeft het NEE zeggen je ogenblikkelijk een schuldgevoel. Soms moet je het zelfs even oefenen als je alleen bent. Sowieso is het altijd slim om even tijd te nemen voordat je JA zegt.
Als je het woordje NEE moeilijk kunt uitspreken kun je zeggen: “Ik wil hier even over nadenken.” Benut die tijd om te bedenken of je het ook werkelijk moet doen.
Moet ik het NU doen?
Het is verhelderend dit ene vraagje te stellen: MOET IK HET NU DOEN?
Je kan deze vraag vijf lagen geven:
- MOET:
Er zijn altijd dingen die moeten. Dit zijn de zure appels, waar je doorheen moet bijten. Maar vaak is er helemaal geen sprake van moeten. Dit kunnen vragen zijn waar je direct NEE op kunt zeggen. Wat niet moet, hoeft ook niet. - IK:
Hier vraag je je af of jij de beste (enige) persoon bent die het uit kan voeren. Het is de beroemde delegatie vraag van een leidinggevende. Als je wat ruimte in je agenda wilt maken, is het belangrijk om je af te vragen of JIJ ook werkelijk de persoon bent die het MOET doen. - HET (de klus):
Misschien vind je het leuk om te doen. Misschien heeft het je interesse, terwijl het helemaal niet nodig is dat jij het uitvoert. Als je iets graag wilt doen en je hebt de tijd en mogelijkheid om het te doen, is het iets waar je JA op kunt zeggen. Je hebt een keuze.
Als je de klus niet leuk vindt, maar het is duidelijk dat JIJ de persoon bent die het MOET uitvoeren, kan het helpen de klus te kwantificeren. Wat houdt het precies in, hoeveel tijd kost het etc. - NU
Gek genoeg zitten er twee kanten aan deze vraag. Het is namelijk heel goed mogelijk dat een klus niet op dit moment uitgevoerd hoeft te worden en dat dit je rust geeft. Zeker als je ontzettend veel dingen op je lijstje hebt staan, is de NU vraag relevant. De andere kant is echter dat we de vraag ook kunnen gebruiken om dingen uit te stellen en dit uitstelgedrag kan nog meer stress veroorzaken. Het beste is om deze vraag pas te beantwoorden als uit het beantwoorden van de andere vragen blijkt dat je werkelijk in actie moet komen. - DOEN:
Als je de klus moet of wilt uitvoeren is het van belang dat je in actie komt.
Stel de klussen waarvan je werkelijk vindt dat je ze MOET uitvoeren niet uit.
Begin er direct aan of plan ze in en maak zo ruimte voor de klussen die je graag WILT doen.
Voorbeelden
Het antwoord op de vraag MOET IK HET NU DOEN? weet je binnen twee tellen. Een paar voorbeelden:
- Je bent leerkracht en je moet rapporten schrijven.
- Je bent laat thuis. Je moet koken voor je gezin.
- Je moeder gaat op vakantie. Je moet haar naar Schiphol brengen.
- Je partner is ziek. Je moet voor hem zorgen.
De vraag MOET IK HET NU DOEN zal door iedereen op een andere manier beantwoord worden en dat is maar goed ook. Het belang van deze vraag is dat je hem stelt voordat je JA zegt tegen dingen die eigenlijk niet moeten en jou leegzuigen.
De vraag “Moet ik het nu doen?”, helpt je om zuiniger te zijn met het woordje ‘JA’.
Je vindt niet alles leuk,
dus zeg niet overal JA op!
Als je geen nee durft te zeggen, zul je een keer over je eigen grenzen gaan. De rek gaat er uit met gevolg dat je mensen – en vooral jezelf – teleur stelt. Dit is één van de grootste stressfactoren!

Heb jij last van stress?
Met behulp van deze test kun je zien of je lichamelijke klachten hebt die op stress zouden kunnen wijzen.
Een fantastisch boek om te lezen als je las van stress hebt, is Leven Zonder Stress van Patrick Kicken.
Lees de reviews bij bol.com om te kijken of het jou ook aanspreekt.