weerstand

Ik heb geen zin! – hoe overwin ik mijn weerstand?

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol
Ik heb geen zin is een uiting van weerstand. Als je als mens te maken hebt met weerstand, kan er geen positieve energie door je heen stromen. Er komt nauwelijks iets uit je handen.

Het werk staat je tegen. Je hebt geen zin in de dag. Het liefst zou je in je bed gaan liggen en een dekentje over je hoofd trekken. Kon je de wereld maar even uitzetten. Een dag zonder verplichtingen of verwachtingen. Je voelt weerstand om iets te ondernemen. Het liefst doe je de hele dag niets. 

Weerstand in de natuurkunde zegt iets over hoe goed of slecht elektriciteit door een bepaalde stof kan stromen. 

Ik heb geen zin is een uiting van weerstand. Als je als mens te maken hebt met weerstand, kan er geen positieve energie door je heen stromen. Er komt nauwelijks iets uit je handen. Het uit zich in extreem uitstelgedrag en dit veroorzaakt uiteindelijk stress omdat de dingen die je uitstelt toch een keer moeten gebeuren.

Het effect van weerstand

Ik heb geen zin! Dit stemmetje kun je het beste vergelijken met een vervelende stoorzender. Stoorzenders werden in de oorlog gebruikt om te voorkomen dat Nederlanders naar radio Oranje zouden luisteren. Als tegenhanger werd de Moffenzeef uitgevonden. Dit was een zelfgebouwd mechanisme dat een handige knutselaar kon plaatsen tussen de antenne en de radio. Hierdoor werd het stoorsignaal geëlimineerd.

Weerstand is de stoorzender die verhindert dat we goed naar de stem van ons hart kunnen luisteren. Om deze stoorzender uit te schakelen, moeten we eerst ontdekken welke stoorsignalen worden uitgezonden. Daarna kunnen we actief aan de slag om deze signalen eruit te filteren.  

Stoorzender 1: Anderen of jezelf veroordelen

Onderzoek of je weerstand te maken heeft met het veroordelen van anderen of jezelf. Hoe denk je over anderen of over jezelf? 

Als je oordeelt, ga je uit verbinding en dit is tegennatuurlijk. Je gaat als het ware tegen de stroom in zwemmen. Je sluit je af voor spirituele energie, waardoor dingen minder vanzelfsprekend gaan. Je ervaart weerstand, niet zozeer van de mensen die je veroordeelt, maar van “Het Universum”. 

Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt, is geen Bijbelse waarschuwing voor het hiernamaals. Het is een waarschuwing voor het hier-en-nu. 

Hoe verstarder of verkrampter jouw gedachten zijn, hoe minder zin je hebt om open te staan voor nieuwe dingen. Milder over jezelf en anderen denken is een goede manier om deze stoorzender uit te schakelen. 

Kiezen vanuit je hart

“Dit boek neemt je stap voor stap mee in het wonderlijke proces van keuzen maken” 

 • Inzicht in de dieperliggende waarden als drijfveer voor jouw keuzen
 • Kies jij voor het leven of kiest het leven jou?
 • Geen lange psychologische verhalen maar concrete tips die helpen!
 • Kleine stappen met grote (positieve) gevolgen voor jouw zelf-gekozen leven

Stoorzender 2: Het negeren van lichamelijke signalen

Als je pijn of last van iets hebt, moet je natuurlijk een arts raadplegen. Toch kunnen lichamelijke klachten een uiting zijn van het niet onder ogen willen zien van weerstanden. Je kunt echt ziek worden als je angsten niet los kunt laten. Onze taal zit vol met voorbeelden:

 • Ergens buikpijn van krijgen;
 • Iets gaat je aan het hart;
 • Hartzeer van iets krijgen;
 • Iets op je lever hebben.

Voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn, is het boek van Christiane Beerlandt, De Sleutel tot Zelfbevrijding interessant. Ik vind het boek te duur om zelf aan te schaffen, maar ik heb het bekeken tijdens een training die ik heb gevolgd over lichamelijke ziekten in systemische opstellingen. Eén van de cursisten had het bij zich. Ik was verbaasd over hoe lichamelijke klachten een relatie kunnen hebben met onze geest.

Tijdens de training hebben we onderzocht of de relatie tussen fysieke klachten en hoe iemand in het leven staat herkenbaar is. Tot onze verbijstering klopte de analyse van Beerlandt feilloos. 

Boekrecensies:

Het is belangrijk de taal van je lichaam te lezen. Lichamelijke klachten hebben vaak met stress te maken en één van de belangrijkste oorzaken van stress is dat je geen besluiten durft te nemen of dat je problemen voor je uit blijft schuiven. Je kunt de stress-test doen om te kijken of jij last van stress zou kunnen hebben. 
Een goed middel om deze stoorzender te elimineren, is om jezelf wat rust te gunnen. Accepteer dat je nu niet de energie hebt om te doen wat je eigenlijk zou moeten of willen doen en probeer door gezond te eten en wat meer te bewegen je energieniveau te verbeteren. Mediteer of wees stil om naar de stem van je hart te luisteren. 

Het zinnetje Ik heb geen zin kun je vervangen in zodra het kanDaarmee verander je wat je wilt doen in een verlangen. Je zult merken dat zowel je geest als je lichaam hier anders op reageert. 

Stoorzender 3: Blijven hangen in teleurstellingen

Als je ergens geen zin in hebt, kan dit voortkomen uit angst om teleurgesteld te worden. Je voert een teleurstelling aan als reden om er maar niet aan te beginnen.

 • Omdat iemand je teleurgesteld heeft, kun (of durf) je deze persoon geen tweede kans te geven;
 • Omdat je een keer failliet bent gegaan, durf je geen bedrijf meer te starten;
 • Omdat je een keer een slechte beoordeling hebt gehad, durf je geen fouten meer te maken.

De angst die voortkomt uit teleurstellingen, maakt dat je niet in beweging komt. Het is veiliger om te blijven zitten waar je zit. Daarmee voorkom je dat je weer teleurgesteld wordt.

Het kan dus heel goed dat weerstand wordt veroorzaakt uit angst voor een teleurstelling. Om deze stoorzender uit te schakelen, is het goed om te onderzoeken hoe realistisch de teleurstelling is. Kun je er ook op een andere manier naar kijken?

Stoorzender 4: Niet in het NU leven

Eckhart Tolle heeft De kracht van het nu geschreven. In dit boek beschrijft hij hoe je los kunt komen van geestelijk lijden door in het NU te leven. Verdriet, woede, spijt worden veroorzaakt door gebeurtenissen in het verleden. Je kunt er niets meer aan veranderen. Hoop en angst zijn van de toekomst. Ook hier heb je geen invloed op.

Als je niet leeft in het nu, maar in de angst van wat er eventueel kan gebeuren of in boosheid over wat er is gebeurd, creëer je weerstand. Je blokkeert je intuïtie of je innerlijke wijsheid, waardoor alles stagneert.

Om deze weerstand te overwinnen zou je kunnen kiezen voor acceptatie. Door op te houden energie te verspillen aan dingen die je toch niet kunt veranderen, kun je je richten op wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. 

Het uitschakelen van de stoorzenders

Als je het filmpje hierboven over de moffenzeef bekijkt, zie je dat men aan de knopjes moet draaien om het stoorsignaal te verwijderen. 

De knoppen waar je aan kunt draaien om naar de stem van je hart te luisteren zijn:

 • Milder zijn voor jezelf en anderen;
 • stil zijn (mediteren);
 • je afvragen of je er anders naar kunt kijken;
 • acceptatie.

Als je aan deze knoppen draait, kom je steeds beter in afstemming met de stem van je hart. Na verloop van tijd zal die stem luid en duidelijk klinken. 

De stem “Ik heb geen zin” maakt plaats voor een stem vol hoop en vertrouwen. Een stem die je steeds duidelijker maakt waarom je hier op aarde bent en welke meerwaarde je hebt. 

Hoe weet je of je het juiste signaal te pakken hebt?

Als je afgestemd bent op de stem van je hart, voel je de weerstanden veel minder. Alles gaat vanzelfsprekender en makkelijker.

De weerstand komt terug zodra je gaat twijfelen.  De verleiding is namelijk groot dat je na een beslissing terugvalt in je alledaagse beslommeringen en twijfels.

Tegelijkertijd is het aan jou of je je hierdoor laat weerhouden. Blijf je aan de knopjes draaien tot de stem van je hart weer duidelijk te horen is?

Hulp nodig?

Misschien heb je anderen nodig om je te helpen. Bespreek je weerstanden met je partner of met goede vrienden. Zij kennen jouw verlangens én jouw blokkades het beste.

Je zou ook een coachingstraject kunnen overwegen om te ontdekken wat je grote verlangen is en wat je in de weg staat om daar vorm aan te geven. Als je in de omgeving van Zeist woont, wil ik je daar graag bij helpen. Via het contactformulier kun je in contact met mij komen.

100 Microbreaks

“Ben je op zoek naar minder stress en meer rust in je leven? Dan is Microbreaks hét boek voor jou! Microbreaks is de anti-stress methode voor thuis en op het werk. In het boek staan 100 eenvoudige oefeningen die iedereen kan doen om lichaam en geest even een ‘break’ te geven. ” 

 • 100 mini-oefeningen voor meer “instant” rust in je leven;
 • De makkelijkste toepasbare anti-stress gids in Nederland

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.