Omgaan met weerstanden

Omgaan met weerstanden – hoe leer je kiezen met je hart?

Soms kan het je tegenzitten. Er komt weinig tot niets uit je handen en wat je doet maakt je niet echt blij. Je maakt jezelf verwijten. Misschien wel terecht. Waarschijnlijk ben je jezelf aan het saboteren zonder dat je het in de gaten hebt.

In dit artikel vertel ik wat mogelijke oorzaken van weerstanden zijn. Het is belangrijk om te kijken of je jezelf hierin herkent. Aan het eind van het artikel lees je wat je kunt doen om die blokkades op te heffen.

Weerstand ontstaat omdat je geen besluit neemt. Hierdoor kom je vast te zitten. Dit vastzitten uit zich in de volgende punten: - je veroordeelt anderen en jezelf te veel; - je negeert lichamelijke signalen; - je blijft hangen in teleurstellingen; - je leeft niet in het nu.

Anderen of jezelf veroordelen

Als je oordeelt, ga je uit verbinding en dit is tegennatuurlijk. Je gaat als het ware tegen de stroom in zwemmen. 

Je sluit je af voor spirituele energie, waardoor dingen minder vanzelfsprekend gaan. Je ervaart weerstand, niet van de mensen die je veroordeelt, maar van “Het Universum”. 

Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt, is geen waarschuwing voor het hiernamaals. Het is een waarschuwing voor het hier en nu. 

Hoe verstarder of verkrampter jouw gedachten zijn, hoe minder ruimte je hebt om open te staan voor nieuwe dingen.

Vertrouw op je hart als kompas voor je levenskoers. Uiteindelijk neem je alle grote beslissingen op basis van je gevoel. Daarna ga je redenen bedenken om dat gevoel te rechtvaardigen.

Twijfel zit in je hoofd, jouw intuïtie in je hart.

Dit is één van de beste boeken die ik heb gelezen over keuzes maken!

Christine

€19,95

Het negeren van lichamelijke signalen

Als je pijn of last van iets hebt, moet je natuurlijk een arts raadplegen. Toch kunnen lichamelijke klachten een uiting zijn van het niet onder ogen willen zien van problemen. Je kunt echt ziek worden als je angsten niet los kunt laten. Onze taal zit vol met voorbeelden:

  • Ergens buikpijn van krijgen;
  • Iets gaat je aan het hart;
  • Hartzeer van iets krijgen;
  • Iets op je lever hebben.

Voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn, is het boek van Christiane Beerlandt, De Sleutel tot Zelfbevrijding interessant. Ik vind het boek te duur om zelf aan te schaffen, maar ik heb het bekeken tijdens een training die ik heb gevolgd over lichamelijke ziekten in systemische opstellingen. Eén van de cursisten had het bij zich. Ik was verbaasd over hoe lichamelijke klachten een relatie kunnen hebben met onze geest.

Tijdens de training hebben we onderzocht of de relatie tussen fysieke klachten en hoe iemand in het leven staat herkenbaar is, en tot onze verbijstering klopte de analyse van Beerlandt het feilloos. Overigens is een minder luxe-editie ook verkrijgbaar via bol.com.

Probeer in periodes van weerstand de taal van je lichaam te lezen. Lichamelijke klachten hebben vaak met stress te maken en één van de belangrijkste oorzaken van stress is dat je geen besluiten durft te nemen of dat je problemen voor je uit blijft schuiven. Je kunt de stress-test doen om te kijken of jij last van stress zou kunnen hebben.

Blijven hangen in teleurstellingen

Wij hebben het vermogen om in teleurstellingen te blijven hangen. We voeren een teleurstelling aan als bewijs van de reden waarom iets niet zal lukken.

  • Omdat iemand je teleurgesteld heeft, kun (of durf) je deze persoon geen tweede kans te geven;
  • Omdat je een keer failliet bent gegaan, durf je geen bedrijf meer te starten;
  • Omdat je een keer een slechte beoordeling hebt gehad, durf je geen fouten meer te maken.

De angst die voortkomt uit teleurstellingen maakt dat je niet in beweging komt. Het is veiliger om te blijven zitten waar je zit. Daarmee voorkom je dat je weer teleurgesteld wordt.

Niet in het NU leven

Eckhart Tolle heeft De kracht van het nu geschreven. In dit boek beschrijft hij hoe je los kunt komen van geestelijk lijden door in het NU te leven. Verdriet, woede, spijt worden veroorzaakt door gebeurtenissen in het verleden. Je kunt er niets meer aan veranderen. Hoop en angst zijn van de toekomst. Ook hier heb je geen invloed op.

Als je niet leeft in het nu, maar in de angst van wat er eventueel kan gebeuren of in boosheid over wat er is gebeurd, creëer je weerstand. Je blokkeert je intuïtie of je innerlijke wijsheid, waardoor alles stagneert.

Het grote verlangen

Stel je een weg voor met aan het einde ervan jouw grote verlangen. Diep in je hart weet je wat het is, maar er zijn allerlei blokkades die maken dat je er niet bij kan komen. Die blokkades uiten zich in de vorm van oordelen, lichamelijke klachten, teleurstellingen en het onvermogen om in het nu te leven. Hierdoor is je grote verlangen aan je gezicht onttrokken, misschien weet je niet eens meer wat het is.

Hoe hef je blokkades op?

Als je de oorzaak van je weerstand kent, kun je daar iets aan doen. Je kunt de blokkade opruimen.   Helaas kan ik niet in een paar woorden uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Als ik de snelste weg moet formuleren, zou ik zeggen dat het tijd wordt dat je een besluit neemt. Richt je op je grote verlangen en ga ervoor!

Op het moment dat je dat besluit hebt genomen wordt het leven lichter. Je zult dit direct ervaren als je achter je besluit blijft staan. De weerstand komt terug zodra je gaat twijfelen.  De verleiding is namelijk groot dat je na een beslissing terugvalt in je alledaagse beslommeringen en twijfels. Tegelijkertijd is het aan jou of je je hierdoor laat weerhouden of dat je erdoorheen gaat of opruimt.

Hulp nodig?

Misschien heb je anderen nodig om je te helpen. Bespreek je verlangen met je partner of met goede vrienden. Zij kennen jou verlangens én jouw blokkades het beste.

Je zou ook een coachingstraject kunnen overwegen om te ontdekken wat je grote verlangen is en wat je in de weg staat om daar vorm aan te geven. Als je in de omgeving van Zeist woont, wil ik je daar graag bij helpen. Via het contactformulier kun je in contact met mij komen.

Je kunt ook gebruik maken van de on-line cursussen van Brein.tv. Dat is goedkoper dan een coachingstraject. Je moet wel een zekere mate van zelfdiscipline hebben om de cursussen ook echt te volgen.

Meer lezen:

Wil jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Brein.tv - Albert Sonnevelt
Brein.tv - Albert Sonnevelt

Volg dan de cursussen over persoonlijke groei van Brein.TV

De cursussen worden gegeven door Albert Sonnevelt. Albert is coach van ondernemers en executives. Hij helpt mensen om hun onbenutte potentieel wakker te maken en een mooiere versie van zichzelf te worden.

Het niveau van de cursussen en workshops ligt hoger dan wat ik gewend ben van andere on-line trainingen. 

Voor nog geen € 20,00 per maand krijg je toegang tot het totale aanbod en met zijn niet goed geld terug garantie heb je 14 dagen de tijd om te kijken of het wat voor je is.

Ontvang gratis deze 4-delige cursus ‘Leven zonder Stress’

leven zonder stress

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.