Ik haat mijn werk

Ik haat mijn baan! – ongelukkig op het werk

Christine van der Pol
Christine van der Pol
Werkgeluk is afhankelijk van zes fundamentele waarden. Als één van deze waarden mist, voel je je ongelukkig op het werk en is het misschien tijd om van werkkring te veranderen.

Zo, dat is eruit! Je haat je werk! Soms kan je werk zo tegenzitten dat je het liefst morgen ontslag zou willen nemen. Maar ja, je hebt je inkomen nodig en je hebt geen idee wat je anders zou kunnen doen. In dit artikel wil ik het hebben over werkgeluk en waarom je zo ongelukkig kunt voelen in je werk. 

Werkgeluk is afhankelijk van zes fundamentele waarden. Zolang een combinatie van deze waarden aanwezig is in je werk, vind je je werk leuk en aantrekkelijk. Als één van deze waarden mist, voel je je ongelukkig op het werk en is het misschien tijd om van werkkring te veranderen.

De zes basiswaarden van werkgeluk

De zes basiswaarden van werkgeluk zijn:

1. Biedt het werk je zekerheid?
2. Daagt het je uit?
3. Leuke collega’s
4. Mag je uniek zijn?
5. Leer je nieuwe dingen?
6. Kun je een bijdrage leveren?

Biedt het werk je zekerheid?

Voor veel mensen is zekerheid (het inkomen) de belangrijkste reden voor werken. Je moet nu eenmaal brood op de plank hebben. Wij Nederlanders staan erom bekend dat zekerheid één van de belangrijkste drijfveren is.
Dat zekerheid ook wel een beetje saai is, dringt steeds meer tot ons door en je ziet dan ook dat mensen vaker van functie veranderen en op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen in het werk.

Daagt het je uit?

Eigenlijk houden we wel van een beetje stress. Als je uitgedaagd wordt, heb je het gevoel dat je leeft. Net even je grenzen oprekken, nieuwe dingen uitproberen en de sleur doorbreken, is een belangrijke waarde voor de meeste mensen. Jaar in jaar uit met je broodtrommel op je achterrek naar je werkgever fietsen om daar iedere dag weer hetzelfde te doen is niet van deze tijd.

Leuke collega's

Als je aan mensen vraagt wat ze het meeste missen, als ze ten gevolge van de  corona lock-down niet naar hun werk konden, was het antwoord steevast ‘Mijn collega’s’. 

Een prettige werksfeer is voorwaarde voor werkgeluk en die werksfeer heeft alles te maken met de mate waarmee je jezelf met andere kunt verbinden. Afstemmen en contact maken is één van de basisbehoeften van de mens. Als je dat mist op je werk, zul je je niet gelukkig voelen. Veel ziekteverzuim heeft te namelijk te maken met  stress door collega’s. 

 

Mag je uniek zijn?

Fijne collega’s zijn belangrijk. Tegelijkertijd is het belangrijk dat jouw eigenheid wordt gewaardeerd. Het is fijn als je je ook mag onderscheiden van je collega’s en dat je voelt dat je werkgever je daarin waardeert. Als jij mag uitblinken en wordt gewaardeerd als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt, draagt dit zeker bij aan jouw werkgeluk.

Als jouw leidinggevende een control freak is, heb ik zeven behulpzame tips voor je

Kiezen vanuit je hart

“Dit boek neemt je stap voor stap mee in het wonderlijke proces van keuzen maken” 

  • Inzicht in de dieperliggende waarden als drijfveer voor jouw keuzen
  • Kies jij voor het leven of kiest het leven jou?
  • Geen lange psychologische verhalen maar concrete tips die helpen!
  • Kleine stappen met grote (positieve) gevolgen voor jouw zelf-gekozen leven

Leer je nieuwe dingen?

Ieder mens wil zich ontwikkelen. Nieuwe dingen leren is een levensbehoefte. 

Vaak heb je het niet eens in de gaten, maar een waardevolle dag is meestal een dag waarop je iets hebt geleerd. Leren hoeft niet altijd een intellectuele prestatie te zijn. Als je iets leert uitvoeren is dat minstens net zo leuk. Ik vond het leuk om te leren hoe ik websites moest maken en ervoor te zorgen dat het er mooi uitziet. 

Kun je een bijdrage leveren (onderwijzen)?

Een bijdrage leveren heeft alles te maken met zingeving. We vinden het fijn als we kunnen bijdragen aan het grotere geheel. 

Als je collega’s of werkgever regelmatig kunnen profiteren van wat jij weet of doet, geeft dat voldoening. Het mooiste resultaat is als dit alles ook nog bijdraagt aan een betere wereld. 

De samenhang van deze zes waarden in je werk

Deze zes waarden zijn in zekere zin elkaars tegenovergestelden. Zekerheid staat tegenover uitdaging; verbinding staat tegenover uniek zijn en leren staat tegenover onderwijzen. 

ongelukkig in je werk

Werkgeluk ervaar je het meeste in het centrum.Vaak zijn bepaalde waarden sterker aanwezig dan andere waarden. Op het moment dat één van deze waarden totaal ontbreekt, ervaar je dat direct. Dat is het moment waarop je je werk onbevredigend vindt.

Ongelukkig op het werk?

Als jij je niet gelukkig voelt in je werk is het belangrijk om te zien waar het aan ontbreekt.

Ik ben in mijn leven een paar keer van werkgever veranderd. De eerste keer heb ik het onderwijs verlaten omdat ik me onvoldoende uitgedaagd voelde. Ik ging werken bij arbeidsvoorziening. Misschien was dat wel mijn leukste baan, omdat alle waarden in die baan in voldoende mate aanwezig waren. Arbeidsvoorziening was een grote werkgever en ik kon binnen die organisatie regelmatig andere dingen doen. Ik werd opleider, afdelingshoofd en opleidingsadviseur.
Toch wilde ik een nieuwe uitdaging aangaan. Ik ging terug naar het onderwijs om daar als schooldirecteur te werken. Ook hier was ik lange tijd in mijn element totdat ik ontdekte dat mijn eigenheid te weinig ruimte kreeg. Ik nam ontslag en begon voor mijzelf. 

Wat kun je zelf doen?

Als je niet gelukkig bent in je werk, is het moeilijker voor je een goede bijdrage te leveren als werknemer. 

Je raakt je motivatie kwijt en vaak heb je geen idee hoe je die terug kunt vinden. Het analyseren van bovenstaande waarden is een goede start. Als je eenmaal hebt ontdekt waar het aan ontbreekt, kun je kijken of daar een oplossing voor is binnen je huidige werk. 

Mocht die oplossing er niet zijn, valt een overstap naar een andere baan te overwegen.

Tip!

Je kunt overwegen om voor €47,00 een online cursus aan te schaffen over het vinden van je droombaan. Het is een relatief kleine investering, waarbij je aan de hand wordt meegenomen om iets aan die uitzichtloze situatie te doen. 

Module 2 heeft mij inzicht gegeven in het feit dat ik mijzelf gevangen hield in een situatie die niet bij mij paste. Je kunt de link hieronder volgen om te kijken of dat ook voor jou geldt. 

 

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.