Online geld verdienen met affiliate marketing

Inhoudsopgave

affiliate marketing beginners

Als je alles wilt weten over affiliate marketing, dan is dit een goede plek om te starten. 

Mocht je online een cursus willen volgen, dan kun je als absolute beginner terecht bij Jacko Meijaard

Geld verdienen met je website

Als jij het interessant vindt om wat bij te verdienen met je website is dit een perfecte plek om te starten.
Dit is niet het ‘hoe word ik snel rijk’ verhaal dat je vaak op internet tegenkomt, maar een realistisch verhaal over hoe je geld kunt verdienen met je website. 

Voordat je verder leest is het belangrijk je beginniveau te bepalen:

 • Wil je snel en veel geld verdienen op internet? Lees dan dit artikel om te ontdekken of dat mogelijk is. 
 • Wil je alles weten over geld verdienen met affiliate marketing? Dan ben je hier aan het goede adres. Ik neem je stapsgewijs mee in de wereld van het bloggen en de mogelijkheid daar geld mee te verdienen. Ik beloof je geen gouden bergen, maar wel voldoening als je de eerste producten verkoopt.
Christine van der Pol

Mijn naam is Christine van der Pol, ik ben 65 jaar. Ik kan me dus niet onder de snelle jongens van het internet scharen. Het werken aan websites is mijn passie en de kennis die ik hierover heb opgedaan wil ik graag delen.

Hoe kun je online geld verdienen met je website?

Je kunt op twee manieren geld verdienen via het internet.
1. Passief, je maakt één product waar je blijvend geld aan kunt verdienen
2. Actief, je kunt een webshop oprichten of je eigen diensten verkopen.

(Voor een compleet overzicht van mogelijkheden kun je het artikel lezen waarin ik het volgende beschrijf: 8 manieren om geld te verdienen met je website.)

Dit artikel gaat over geld verdienen met advertenties en affiliate marketing. Dit valt onder de bedrieglijke titel van passief inkomen.

Bedrieglijk, want al lezende zul je erachter komen dat deze methode verre van passief is. Je moet je website onderhouden en artikelen schrijven. Daarom is het belangrijk om het werken aan je website als een hobby te beschouwen en niet in de eerste plaats als een bron van inkomsten.

Pas als het eerste bedrag is verdiend, kun je je focus verplaatsen. Je kunt vanaf dat moment je website en alles wat je daarvoor doet, beschouwen als (onderdeel van) een bedrijf. 

Hoeveel kun je verdienen met advertenties en affiliate marketing?

Wat jouw website opbrengt, hangt af van je strategie en het onderwerp. Als je de strategie die ik beschrijf volgt, kun je rekenen op minimaal een paar honderd euro. Heb je voldoende tijd en geld om deze strategie aan te vullen, dan kun je (veel) meer verdienen.
Het is goed om zeker in het begin niet op veel geld te rekenen.

Je kunt op drie manieren aan je website verdienen:

1. Je plaatst advertenties. Als iemand hierop klikt, verdien je een paar cent. Dat lijkt niet veel, maar als je een paar duizend bezoekers per dag hebt, loopt dit al snel op.

2. Je beveelt producten aan. Als dit product een affiliate product is, verdien je een commissie als iemand de link volgt om het product aan te schaffen. 

3. Je maakt zelf een digitaal product (bijvoorbeeld een e-book of cursus) die je via je website verkoopt. Eventueel ga je zelf op zoek naar tussenpersonen om dit product te verkopen.

In deze gids ga ik dieper in op de eerste twee methodes. 

Wat is de beste strategie om geld te verdienen met je website?

big fish

Als je geld met een website wilt verdienen, kun je deze strategieën volgen:

1. Autoriteit opbouwen over een onderwerp met weinig concurrentie

Als jij een unieke specialisatie hebt, zullen minder mensen op jouw onderwerp zoeken. Maar als erop gezocht wordt, komen mensen altijd bij jou terecht. Ik heb deze strategie toegepast op MysterieuzeWereld.nl. De onderwerpen die ik daar behandel, zijn soms zo uniek dat er maar weinig (Nederlandstalige) websites over zijn. 

2. De beste artikelen schrijven over concurrerende onderwerpen

Een site als geluktinjeleiderschap.nl (deze site) heeft veel concurrentie. Veel mensen schrijven over persoonlijk leiderschap of persoonlijke ontwikkeling. Voor deze site kijk ik per onderwerp wat erover geschreven is en schrijf vervolgens een beter artikel of nog liever een serie artikelen die naar elkaar verwijzen. Het voordeel van een serie artikelen is dat Google je sneller als een autoriteit gaat beschouwen. 

Bij beide strategieën is het doel om bovenaan in Google (of een andere zoekmachine) te staan. Mensen die op het betreffende onderwerp zoeken, moeten jouw webpagina tegenkomen op de eerste pagina van Google en het liefst op de eerste plaats. 

Hiervoor moet je het volgende onderzoeken:

 • Zijn er voldoende mensen geïnteresseerd in het onderwerp waar je over schrijft?
 • Wie is je concurrent (wie schrijft er nog meer over het onderwerp)?
 • Kun je een bezoeker beter helpen dan anderen?
 • Kun je meerdere artikelen over één onderwerp schrijven. Als deze artikelen onderling naar elkaar verwijzen, concludeert Google dat je een “expert” bent op dat gebied. Dit wordt meestal beloont met een hogere positie. 
mensen helpen

Kies een onderwerp: waarmee kun je mensen helpen?

Ik hoop eigenlijk dat je het onderwerp van je website al weet. Als dat niet zo is, heb ik twee posts geschreven die je misschien op weg kunnen helpen. De ene post is een lijst met meer dan honderd onderwerpen voor je website en de ander helpt je op weg om het beste onderwerp te vinden op basis van je interesses.

Hier wil ik volstaan met een algemene tip:

Kies een onderwerp dat je passie heeft én waarmee je mensen kunt helpen!

Als je mensen ergens mee kunt helpen, betekent dit dat je er geld voor kunt vragen; je biedt iets aan dat iemand anders nodig heeft. En als je het product zelf niet verkoopt, dan help je iemand een keuze te maken door hem te verwijzen naar iemand die het product wel verkoopt (en bereid is jou een commissie te betalen voor de verwijzing). 

Als je een onderwerp hebt, kun je je website ontwikkelen en online zetten. Als je dat nog nooit hebt gedaan, bekijk dan deze video van Ferry Korpershoek

Uiteraard kun je er ook voor kiezen dat iemand een website voor je ontwikkelt. Denk daarbij eens aan je (klein)kind of een vriendelijke buur. In eerste instantie wil je een site online hebben en er berichten op kunnen zetten. Het uiterlijk van je website is van latere zorg. 

Zet je website online

Het online zetten van een website bestaat uit een aantal stappen, die ik beschrijf in het artikel “hoe zet je een website online“.

De stappen zijn:

 1. Kies een domeinnaam 
  Een domeinnaam heeft iets met je onderwerp te maken. Bij voorkeur kies je een .nl of een .com domeinnaam.
 2. Kies een hostingbedrijf
  Je website wordt ondergebracht bij een hostingbedrijf. Ik kan je Cloud86 van harte aanbevelen. Dit is een jong Nederlands bedrijf met ongelooflijk snel internet. 
 3. Installeer WordPress
  Na je registratie moet je je domeinnaam koppelen aan je hostingpakket. Je kunt daarna inloggen en WordPress installeren. Dit gaat meestal volledig automatisch.
 4. Kies een thema
  Een thema bepaalt het uiterlijk van je website. Kies liever voor een snel thema dan voor een thema met veel mogelijkheden. Mijn favorieten zijn:
  • GeneratePress
  • Astra
  • OceanWP
  • Hello

5. Installeer een aantal plugins
Een plugin is een extra programmaatje dat het gebruik van WordPress vergemakkelijkt. Als beginner kies je bij voorkeur de gratis versies. Mijn favoriete plugins zijn:

  • Elementor –  Met de gratis versie van deze plugin wordt het gebruik van WordPress meteen al zoveel makkelijker. Dankzij Elementor hoef ik bijna geen andere plugins meer te installeren. Dat maakt mijn website betrouwbaar en veiliger.
  • TitanAnti Spam & Security – beveiligt je website tegen spammers en malware
  • Rankmath of Yoast – kijkt met je mee of je berichten goed vindbaar zijn
  • Google Site Kit – zorgt dat je website contact maakt met Search Console, Adsense en Analytics. 

Online geld verdienen met advertenties

Advertenties plaatsen op je website is de makkelijkste en meest passieve manier om geld te verdienen. Zodra je dit geregeld hebt, hoef je alleen nog maar artikelen te schrijven en bezoekers naar je website te trekken.

Google_Adsense_logo

Hoe werkt Google AdSense? 

Google AdSense zorgt ervoor dat er advertenties worden geplaatst op je website. Dit doe je door je aan te melden en een code op je website te plaatsen. Google selecteert de adverteerders en jij hebt invloed op de hoeveelheid advertenties en de plek waar je ze wilt plaatsen.

Je verdient geld als mensen op een advertentie klikken. Hoeveel je verdient kan verschillen per advertentie. Als je een website hebt met veel artikelen en een hoge autoriteit, verdien je meer dan met een startende site.

Voorwaarden Adsense

Je website moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. In het kort komt het erop neer dat je je fatsoenlijk gedraagt; plaats geen denigrerende of misleidende content, geen seksueel expliciete content etc. Verder moet je boven de 18 zijn.

Je mag niet zelf op je advertenties klikken of anderen vragen om dit te doen.
Ik raad je aan om de voorwaarden vooraf goed te lezen. Je wilt geen onbedoelde fouten maken waardoor je geen advertenties meer mag plaatsen.

Aanmelden bij Google Adsense

De aanmeldingsprocedure bestaat uit drie stappen en wijst voor zich.

 1. Een account maken
 2. Je account activeren
 3. Je website koppelen aan je account

In dit proces is het toevoegen van een code het meest lastige. De code krijg je van Google en het is jouw taak om ervoor te zorgen dat het op iedere pagina wordt weergegeven. Ik werk met Elementor en verwerk de code in mijn template voor berichten. Zo hoef ik de code maar op één plek te zetten (in het template dat ik verder overal gebruik). Je kunt de code ook in je header of footer plaatsen. Deze maak je in principe ook maar één keer en gebruik je in je hele website. Punt is wel dat je de code ‘kwijt kunt raken’ bij een update van je thema. 

Vervolgens duurt het even voordat je wordt geaccepteerd, omdat Google controleert of je site aan de voorwaarden voldoet.

Bedenk of je Google zelf advertenties wil laten plaatsen of dat jij de advertentieblokken zelf wil aanmaken op je site. Mijn ervaring is dat je meer verdient als je het door Google laat bepalen. 

Wanneer betaalt Adsense?

Je moet op dit moment een betalingsdrempel van 70 euro bereiken. Je kunt de voortgang keurig bijhouden via Adsense. Zodra je die drempel hebt bereikt wordt het bedrag op jouw rekening bijgeschreven.

Starten met Affiliate Marketing?

Lees mijn review over de beginnerscursus van Jacko Meijaard en ontvang mijn complete gids over ONLINE GELD VERDIENEN gratis bij de aanschaf van zijn cursus.

Online geld verdienen met affiliate marketing

Voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan met affiliate marketing, wil ik eerst uitleggen wat het precies is. Een goed begrip hiervan helpt om de volgende stappen te nemen. 

Affiliate marketing is een vorm van geld verdienen zonder verliezers.

 • De verkoper heeft een product dat hij wil verkopen, bijvoorbeeld een interessante cursus.
 • Omdat hij niet zoveel mensen kent, maakt hij gebruik van tussenpersonen of partners (affiliates). Zij proberen in hun eigen netwerk klanten voor de cursus te vinden.
 • Als een klant dankzij een tussenpersoon de cursus koopt, betaalt de klant aan de verkoper. De verkoper betaalt van het ontvangen geld de tussenpersoon.
 • De prijs voor de klant blijft gelijk. Het maakt voor de klant niet uit hoe of waar hij het product koopt.

In dit geval zijn wij de tussenpersonen of affiliates. We worden ook wel publishers (uitgevers) genoemd omdat wij onze website en ons netwerk gebruiken om reclame te maken voor de cursus. Voor onze inspanning worden we betaald als een klant via ons het product aanschaft.

geld verdienen met je website

Wat heb je minimaal nodig voor affiliate marketing?

Tijd:

ca 12 uur per week (of meer)

je moet voldoende tijd hebben om artikelen te schrijven en je website te onderhouden

Geld:

tussen de 50 en 100 euro per jaar

Dit minimumbedrag is nodig om een domeinnaam te kopen en je website op internet te plaatsen. 

Kennis:

Basale kennis van websites bouwen en het plaatsen van berichten

Het is allemaal niet heel erg ingewikkeld, maar je moet wel leren hoe je artikelen of berichten op je website zet. 

Geduld:

behoorlijk veel

Het duurt lang voordat je site wordt gevonden. De eerste maanden gebeurt er vaak helemaal niets. Maar als je de eerste euro’s binnen hebt, weet je dat het concept werkt. Je kunt gaan uitbreiden en eventueel investeren om meer geld te verdienen.

Partners:

Je moet aangesloten zijn bij één of meer affiliateprogramma’s

Als je een website hebt gemaakt, is het van belang dat je partners hebt wiens producten je gaat promoten. 

Affiliate programma's

Je kunt het affiliategedeelte op je website op twee manieren vorm geven. Het is goed om je dat aan het begin te realiseren, omdat dit effect heeft op de artikelen die je gaat schrijven.

1. Je richt je op één product en je probeert zoveel mogelijk mensen over te halen dit product te kopen.

Als je lid wordt van Paypro of Plug&Pay van IMU zijn er producten waarbij je vrij veel geld kunt ontvangen als je het via jouw site verkoopt. 

Zo is er bij Paypro een product dat Freds Bouwtekeningen heet. Je zou dit product kunnen aanschaffen en er dingen uit maken. Je schrijft blogs over hoe dat ging en eindigt iedere blog met “als je ook mooie producten wilt maken, koop dan Freds bouwtekeningen“. 

 

Het voordeel is dat je per verkoop meer dan 25 euro ontvangt. Als het product ook nog aansluit bij jouw hobby, dan heb je een mooie bron van inkomsten. Het is simpel omdat je maar één product promoot en zolang dat product blijft bestaan, hoef je nooit je hele website langs te lopen om te kijken of je links nog werken. Het nadeel is dat je volledig afhankelijk bent van één product. Als Fred stopt, genereert jouw website geen inkomen meer. 

2. Je richt je op meerdere producten die met jouw onderwerp te maken hebben

In het voorbeeld van Freds Bouwtekeningen kun je mensen ook adviseren bij de aankoop van gereedschap. Wat is de ideale werkbank? Waar let je op als je een schroefboormachine koopt? Hoe organiseer je je gereedschap?

Al dit soort blogs verwijzen naar verkopers van bouwmaterialen. De ideale werkbank koop je natuurlijk online bij een winkel waar jij affiliate van bent. Bij dit soort producten is de marge minder groot als bij Freds Bouwtekeningen, maar je verdient bij iedere verkoop een paar euro. 

Het nadeel is wel dat je alles goed moet bijhouden. Als je verwijst naar een schroefboormachine die niet meer verkocht wordt, komt dit jouw betrouwbaarheid niet ten goede. Je moet alle links dus minimaal een paar keer per jaar controleren en dat is behoorlijk wat werk als je naar verschillende partners verwijst. 

Hoe werkt het affiliate proces precies?

Het affiliate proces werkt als volgt:

 1. Je sluit je aan bij een affiliateprogramma.
 2. Je krijgt een unieke code.
 3. Deze code plaats je (of sommige programma’s doen dit zelf) achter de link waar je naar verwijst. De betreffende link is nu een affiliatlink geworden. 
 4. Als een klant op deze link klikt, wordt er een cookie met jouw code op de computer van de klant geplaatst. 
 5. Zodra de klant een product aanschaft weet het programma dankzij dit cookie dat een deel van de betaling voor jou is.
 6. Geld dat jij op die manier verdient, wordt opzij gezet tot je voldoende hebt gespaard voor een uitbetaling. 
online geld verdienen met affiliate marketing

Welke partner (affiliate) netwerken zijn er?

In de loop van de jaren heb ik geleerd om gebruik te maken van een beperkt aantal partners. In het begin zocht ik een geschikte partner voor iedere blog die ik schreef, maar op termijn raakte ik het overzicht kwijt. Nu zijn er wel programma’s die je hierbij kunnen helpen, maar als beginnende affiliater heb je daar het geld nog niet voor. 

In dit artikel volsta ik met een verwijzing naar een aantal netwerken die ik zelf gebruik.

PayPro en Plug & pay

PaypPo en Plug & Pay zijn in de eerste plaats betaalservices. Als je een webwinkel hebt, kun je kiezen voor PayPro of Plug & Pay als betaalsysteem. Binnen deze programma’s kun je aangeven dat je wilt werken met affiliates. 

Een voorbeeld:

 “Fred” verkoopt zijn bouwtekeningen via zijn eigen site en de betalingen vinden plaats via PayPro. Als jij een klant naar hem toestuurt via een affiliatelink dan verdeelt PayPro dit bedrag in een deel voor Henk en een deel voor jou. PayPro bewaart het geld voor je en als je een bepaald bedrag hebt gespaard kun je vragen of ze het willen uitbetalen. 

Plug & Pay doet ongeveer hetzelfde, maar zij bewaren het geld niet voor je. Hier is “Fred” zelf verantwoordelijk voor jouw uitbetaling. Dat heeft als nadeel dat je je geld kwijt bent als Fred besluit het contract met Plug & Pay op te zeggen. 

Voor beide programma’s geldt dat je vaak grote bedragen kunt verdienen per verkoop. 

Paypro
4.8/5
 • Commissies tot 50% van de verkoopprijs.
 • Uitbetaling via PayPro – als je iets verkoopt krijg je altijd betaald.
 • 315 producten (9 nov 2021).
 • Je kunt alle producten promoten.
 • Niet alle producten zijn even goed.
 • Heel gebruikersvriendelijk
Plug & Pay
3.8/5
 • Commissies tot 50% van de verkoopprijs.
 • Uitbetaling via de verkoper. Iedere verkoper heeft een eigen betalingsdrempel. Hierdoor minder gebruikersvriendelijk.
 • 377 producten (9 nov 2021).
 • Een verkoper moet je goedkeuren voordat je zijn product mag promoten.
 • Redelijk goede producten
 • Minder gebruikersvriendelijk dan PayPro

Bol.com

Ik werk ook samen met het partnerprogramma van Bol.com. Het voordeel van Bol.com is dat je ook een commissie krijgt als iemand iets heel anders koopt dan het product dat jij aanprijst. 

Als je op de link hieronder klikt en besluit om een boormachine te kopen in plaats van de wollen sokken, ontvang ik de commissie voor een boormachine!

De commissies van Bol.com zijn laag. Reken op 4%-8% van de verkoopprijs.

Voordat je je bij Bol.com kunt aanmelden, moet je wel een site hebben waar zij potentie in zien. 

Dat wil zeggen dat je een stuk of 15 goede blogposts hebt geschreven en al wat bezoekers hebt. Wacht daarom een paar maanden met de aanmelding.

Leg je niet neer bij een afwijzing, maar probeer het een paar maanden later weer. Deze site is 3x afgewezen en werd pas goedgekeurd toen ik een paar honderd bezoekers per maand had. 

Daisycon - Awin - Tradetracker

Deze affiliateprogramma’s werken allemaal ongeveer hetzelfde. Vaak zijn er meer dan 1000 winkels aangesloten bij een programma. 

Wees selectief als je met deze programma’s in zee gaat. Ik heb een poosje alledrie gebruikt, maar het duurde een eeuwigheid voordat ik de betalingsdrempel haalde. 

Het is een beginnersfout van een affiliater; je hebt de neiging om veel te veel producten te promoten, terwijl je echt meer bereikt als je een beperkt aantal producten kiest en je hier goed over inleest. 

Van de programma’s hierboven gaat mijn voorkeur uit naar DAISYCON, omdat ik deze gebruikersvriendelijk vind.  

Het schrijven van artikelen

schrijven van blogposts

Nu je weet wat het onderwerp van je website is en welke producten je in principe wil promoten is het tijd om artikelen te schrijven.  

 1. Doe onderzoek naar het onderwerp
  Als je een onderwerp hebt, wil je weten of er op wordt gezocht. Google is hierbij al behulpzaam omdat het halverwege de pagina en onderaan de pagina komt met gerelateerde onderwerpen. Lees wat er staat bij Mensen vragen ook en gerelateerde zoekopdrachten.
  Om te zien of er veel wordt gezocht op een onderwerp kun je gebruik maken van een zoekmachinetool. Semrush, Ahref, Moz – het zijn allemaal tools die je worden aangeraden. Ik vind ze te duur en ben zelf in zee gegaan met Ubersuggest van Neil Patel, omdat deze twee jaar geleden wel heel voordelig werd aangeboden.
 2. Schrijf het beste artikel
  Lees de drie populairste artikelen over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Bedenk al lezende of je hier iets aan toe kunt voegen. Ga niet herhalen wat er al is, maar voeg iets nieuws toe aan het internet. Een lastige opgave, maar als het over jouw hobby gaat, is dit zeker mogelijk. Denk aan tabellen, vergelijkingen, schema’s… inhoud waar je de lezer echt mee kunt helpen.
 3. Schrijf diverse ondersteunende artikelen
  Deskundigheid is de trend op internet en de enige manier om je deskundigheid aan te tonen is om meerdere artikelen rond een onderwerp te schrijven.
  Pas op met websites die over geld en gezondheid gaan. Als het dit soort onderwerpen betreft moet je aan Google bewijzen dat jij als persoon deskundig bent. Je kunt alleen scoren met dit soort sites als je een financiële of medische achtergrond hebt. Google wil voorkomen dat beunhazen op dit gebied slachtoffers maken. 

Een geweldige blogpost schrijven met een sterke structuur

Als je weet waarover je gaat schrijven, is het ook nog belangrijk dat je een goede tekst schrijft.

Een sterke structuur voor een blopost is deze:

Start met een korte inleiding. Direct daarop volgt – vetgedrukt – de essentie van de blogpost. Daarna een verdiepende tekst van ongeveer duizend woorden. Je gebruikt duidelijke tussenkoppen om de lezer te helpen met het scannen van de tekst. Tot slot volgt de conclusie waarin je de lezer oproept iets te doen (call to action).

In dit artikel ga ik dieper in op hoe je een geweldige blogpost schrijft. De template die ik daar noem, kun je hieronder bekijken en eventueel downloaden.

Uiteraard zijn er nog heel veel andere sterke templates waar je gebruik van kunt maken, maar als je start kun je het beste een stuk of 25 blogposts schrijven waarin je de opzet van deze template volgt. 

Foutloos schrijven
Als je geen professionele schrijver bent is het foutloos schrijven beslist een uitdaging. Nu vergeeft de lezer je wel een klein foutje, maar als je veel fouten maakt, wordt je deskundigheid in twijfel getrokken. 

Er zijn diverse hulpprogramma’s die je kunnen helpen met een correcte spelling. Zo draait bij mij de Nederlandse versie van  Languagetool op de achtergrond. 

Verder laat ik mijn berichten hardop voorlezen met behulp van Read Aloud. Op deze pagina kun je lezen hoe je dit installeert in Chrome en hoe het werkt. 

Starten met Affiliate Marketing?

Lees mijn review over de beginnerscursus van Jacko Meijaard en ontvang mijn complete gids over ONLINE GELD VERDIENEN gratis bij de aanschaf van zijn cursus.

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.