sta je vrouw

Review: Sta Je Vrouw – Persoonlijk leiderschap voor krachtige vrouwen

EEN ONLINE TRAINING OVER HET IN JE KRACHT STAAN ALS VROUW EN DAN OOK NOG BOEIEND VOOR LEIDINGGEVENDEN? IN DEZE REVIEW KOM JE ALLES TE WETEN OVER ‘STA JE VROUW’ VAN EVI EVERS.

De online cursus Sta je Vrouw is voor goed opgeleide vrouwen die een extra zetje (of een flinke duw) nodig hebben om hun eigenwaarde te (her)ontdekken. 

Sta je vrouw gaat over innerlijke kracht. Normaal heb je persoonlijke coaching of een live training nodig om in de buurt te komen van je innerlijke kracht. Als je echter de stappen uit deze online training volgt en de opdrachten uitvoert dan durf ik je te garanderen dat er een verandering bij je inzet waardoor je deze innerlijke krachtbron aan kunt boren

In deze review benader ik de training vanuit de rol van een vrouwelijke leidinggevende. Heeft deze training meerwaarde voor jou als leider of is de training meer geschikt voor een andere doelgroep?

Een training voor vrouwen

Deze training is geschreven voor en door vrouwen. Ik denk dat veel van ons zich herkennen in situaties waar we ons niet goed genoeg voelden. 

Het is opvallend hoe onzeker goed functionerende vrouwen kunnen zijn. In Nederland hebben vrouwen vaker last van een negatief zelfbeeld dan vrouwen uit Peru of Thailand. Dit geldt ook voor vrouwen in leidinggevende posities. 

Misschien willen we te graag ons mannetje staan, terwijl we juist als vrouw zo krachtig zijn.

essentie van vrouwelijk leiderschap

De essentie van vrouwelijk leiderschap

Karin Jironet

Dit boek beschrijft leiderschap aan de hand van de zeven hoofdzonden van Dante.  Aan de hand van de hoofdzonden en de daarbij horende deugden wordt het leiderschap van de vrouw behandeld. 

De weg langs de louteringsberg is een originele reis vol verrassende inzichten. Jironet noemt dit een transformatieproces dat vergelijkbaar is met de ontwikkeling van het kind tot een volwassene; het aanvaarden van en omgaan met eigen mogelijkheden, talenten en beperkingen. 

Zij ziet het als een essentieel onderscheidend kenmerk van vrouwen dat dit louteringsproces altijd doorlopen wordt in relatie tot anderen.

Sta je vrouw - ook voor leidinggevenden?

Deze cursus in niet specifiek voor leidinggevenden geschreven. Het is een cursus voor goed opgeleide vrouwen die een extra zetje nodig hebben om hun eigenwaarde te (her)ontdekken. 

Ik heb de cursus beoordeeld vanuit het perspectief van leidinggevenden omdat er weinig goede online trainingen over dit onderwerp te vinden zijn voor deze doelgroep. 

Het boeiende van deze training is dat ik me nooit betutteld heb gevoeld. Vaak zijn trainingen over zelfvertrouwen net iets te makkelijk of te kort door de bocht. Misschien komt het omdat Evi een ervaren trainer, business coach en psychologe is en gewend is voor bedrijven te werken. Met haar partner Hanneke, ook coach, heeft ze een krachtige training neergezet, die ook voor vrouwen in leidinggevende posities interessant is.

Online versus live

Mijn voorkeur gaat sowieso uit naar live-trainingen. Het gevaar van een online training is dat je je toch een beetje kunt verschuilen achter het toetsenbord. In een training maak ik graag gebruik van de interactie met medecursisten.

Evi en Hanneke hebben de live-situatie nagebootst door een virtuele omgeving te creëren waar je met andere cursisten ervaringen kunt uitwisselen. Ook is het heel normaal om vragen te stellen als je ergens niet helemaal uitkomt.

Van alle cursussen onder de € 100,00 die ik heb gevolgd en beoordeeld, zijn zij de enigen die dit doen. Meestal krijg je iedere week automatisch een mail (Newstart – vergroot je zelfvertrouwen) met opdrachten die je alleen uitvoert.
De cursus Meer Zelfvertrouwen van Albert Sonnevelt geeft je de totale training met alle opdrachten in één keer. Ook bij hem moet je de cursus zelfstandig en alleen doorwerken.

Het concept van Evi en Hanneke vind ik een mooi en goed werkbaar alternatief voor een live-training.

De inhoud

De opbouw van de cursus is steeds hetzelfde. Je krijgt een videofilm van 20-30 minuten waarin een concept wordt uitgelegd. Tijdens de video krijg je opdrachten, die je ook in je werkboek na kunt lezen.

Het enige irritante van de video’s is dat er af en toe lange stiltes vallen die je kunt benutten om de vragen te beantwoorden. Zelf had ik dat waarschijnlijk opgelost met een “Pauzeer hier de video om opdracht … te maken”. Ik was niet altijd klaar en andere keren moest ik wachten tot de video werd vervolgd.

review: sta je vrouw
De cursusomgeving

Bij iedere video hoort ook tekst waarin je de theorie kunt nalezen. De cursus heeft voldoende theoretische achtergrond en maakt gebruik van diverse modellen en wetenschappelijke onderbouwingen.

Een week de tijd

Per module krijg je een week (of als je wilt wat langer) de tijd om de worksheets te maken. 

Nog belangrijker is dat je iedere keer wordt uitgedaagd om het geleerde in de praktijk uit te proberen. Je kunt de stappen die je wilt zetten net zo groot of klein maken als je zelf wilt. 

Juist het doen van deze stappen, helpt je om daadwerkelijk een gedragsverandering plaats te laten vinden.

Dripping

dripping

Dripping wil zeggen dat de training stukje voor stukje ontsloten wordt. Dit is misschien logisch als je de voortgang van de cursisten wilt volgen en het idee van een live-cursus wilt nabootsen. Voor mij hoeft dat niet zo nodig in een onlineomgeving.

Het iedere keer een klein stukje ontsluiten maakt het misschien wél makkelijker om één of twee uur per week vrij te maken voor de training. 

Ik zou iedereen die de cursus volgt willen aanraden hier een vast moment voor te pakken. De cursus is dit inhoudelijk waard en op deze manier haal je er de meeste profijt uit.

De opbouw

De training bestaat uit vier onderwerpen: Identiteit, Relaties, Gedrag en Beheersing.

Zoals gezegd wordt ieder onderwerp uitgewerkt in een video, een overzicht van de theorie en bijhorende opdrachten in de vorm van worksheets.

1. Identiteit

Het eerste deel staat helemaal in het teken van wie jij bent. De zelfanalyse vond ik ronduit goed voor een online training. Deze bestaat uit een vragenlijst over hoe je over jezelf denkt en hoe je volgens je eigen gedachten overkomt bij anderen (partner, familie, collega’s en vrienden). 

Door naar je eigen geschiedenis te kijken, krijg je inzicht in wat er is veranderd in de loop van de tijd. Het is interessant om stil te staan bij veranderingen.
Hoe kan een onbevangen meisje veranderen in een verlegen volwassene? Waarom verandert een onopvallend kind in een gedreven klimaatactiviste?

Bezieling werkt

Hans Wopereis

Het boek is interessant voor iedereen die verantwoordelijk is en verantwoordelijkheid wil nemen voor meer balans in zijn of haar organisatie.

Bezieling beweegt en motiveert mensen ten diepste en zorgt voor richting, passie en liefde in organisaties. 

Een ogenschijnlijk eenvoudig boek met een geweldige diepgang en impact.

Identiteit shoppen

Het stukje over identiteit shoppen stuitte aanvankelijk op wat weerstand bij mij. De gedachte is dat je op zoek gaat naar een rolmodel, die je dan in zekere mate kopieert. Ik had het idee dat ik hiermee zou inboeten op authenticiteit.

Het voordeel van wat ouder zijn is dat ik kan terugkijken op momenten waar ik inderdaad gedrag heb overgenomen van mensen die ik bewonderde. 

Ik heb van het gedrag van mijn jeugdvriendin Gerda geleerd dat je over je eigen grenzen kunt heen  stappen en met lef dingen kunt ondernemen. Van een coach/trainer leerde ik de kracht van oordeelloosheid en integriteit. 

Door het gedrag te observeren en te kopiëren ben ik mijzelf niet kwijtgeraakt, ik heb mijzelf verrijkt.

2. Relaties

Dit deel gaat over allerlei vormen van relaties. De essentie is hoe je de relatie met anderen vormgeeft. Communicatie staat centraal.

De cursus introduceert het DISC-model. Dit model is bedacht door William Moulton, een Amerikaanse psycholoog. De vier gedragstypen zijn: Dominerend, Inspirerend, Stabiel en Conscientieus. 

Voor een goede communicatie is het belangrijk te weten in welk kwadrant jij thuishoort en in welk kwadrant de ander zit zodat jij hier bewust op kunt inhaken.

sta je vrouw -disc
Sta je vrouw - DISC

Leidinggevenden kunnen hier veel profijt uit halen. Een dominerende, daadkrachtige leider verwacht misschien dat iedereen doelgericht en ambitieus is. Daarmee kan hij (of zij) een stabiele werknemer juist onzeker maken. Een mensgerichte leider zoals ikzelf ben zou een daadkrachtig persoon te weinig kunnen uitdagen. 

Door je in de communicatie te richten op de behoeften van anderen loopt de communicatie veel soepeler en voelt de ander zich meer gezien en gewaardeerd.

3. Gedrag

Gedrag is wat je laat zien en niet wie je bent.

In dit deel gaat het erover hoe je gedrag kunt veranderen en je zelfvertrouwen vergroten. Het sluit in mijn ogen aan op het shoppen van je identiteit, waar het eigenlijk ook over gedragsverandering gaat.

Voor leidinggevende is het deel dat over weerstand gaat boeiend. Daar waar ik een artikel heb geschreven over omgaan met weerstanden van binnenuit, krijg je hier handvatten voor weerstand in relatie tot anderen. 

De werkwijze die Evi en Hanneke propageren, sluit goed aan bij vrouwen. In plaats van het onderdrukken van de weerstand, ga je op zoek naar het gemeenschappelijke draagvlak. Ook hierbij krijg je ondersteuning in de vorm van een verhelderend model.

Gesprek met jezelf

Een ander onderwerp dat bij gedragsverandering hoort, gaat over het gesprek met jezelf. Voor mij was dit deel een feest van herkenning. Ik pas het principe al jaren toe omdat het zo simpel en effectief is.

Feitelijk gaat het over de kracht van gedachten en hoe je brein maar moeilijk onderscheid maakt tussen werkelijkheid en fictie. De essentie is dat je situaties, mensen en jezelf op twee manieren kunt bestempelen: positief of negatief.

sta je vrouw - gesprek met jezelf

Je kunt genieten van een zomerse dag of last hebben van de warmte. Je kunt vol verwondering kijken hoe een spin een web maakt of je ergeren aan de kleverige draden. Jouw manier van denken geeft vorm aan je gedrag en je gedrag bepaalt hoe mensen naar je kijken. Ontpop je je als levensgenieter of klaag je overal over?

Voor de situatie maakt het niet uit, het zijn je gedachten die er waarde aan geven.

Pas als je inziet dat jij invloed hebt op jouw gedachten, kun je verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag dat hieruit volgt.

4. Beheersing

En dan kom je automatisch op het laatste deel van de training. Hoe neem je verantwoordelijkheid voor jezelf? In dit deel gaat het dan ook over eigenaarschap, leiderschap en de zorg voor jezelf.

Een sterk punt van deze training is dat het tot het einde interessant blijft. 

Aan de hand van diverse modellen en gefundeerde theorie word je geholpen om wat je hebt geleerd in de cursus toe te passen in je dagelijkse leven.

Het onderdeel over leiderschap is voor iedere vrouw die leiding geeft interessant. Het benadert het onderwerp vanuit je vrouw zijn en benadrukt welke ontwikkelpunten voor veel vrouwen belangrijk zijn.

Voor niet leidinggevende gaat het vooral om leiding over je eigen leven te nemen, iets wat voor leidinggevenden uiteraard ook belangrijk is.

Het laatste deel van de training gaat over zorg voor jezelf. Wat mij aanspreekt, is de concreetheid van het onderwerp. Het is geen vaag verhaal over lief zijn voor jezelf, maar het geeft objectieve handvatten over hoe je omgaat met energie-vreters en energie-gevers.

Tot slot krijg je ook nog een checklist om wat je hebt geleerd in de komende maanden toe te blijven passen.

Conclusie

Ik heb inmiddels meerdere trainingen over het vergroten van je zelfvertrouwen beoordeeld. Sta je vrouw vind ik het meest interessant omdat deze cursus veel dieper gaat dan andere online cursussen.

Hiermee is het dan ook een prima alternatief voor een live training. Omdat het online is kun je je eigen tempo bepalen en de cursus volgen op een moment dat het je uitkomt. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

Ondanks het feit dat het niet expliciet geschreven is voor leidinggevenden, heeft het zeker het niveau en de inhoud om je kennis op dit gebied te vergroten of aan te vullen.

Minpuntjes vond ik de wachttijden in de video’s en het niet in één keer ontsluiten van alle informatie.

Het niveau van de cursus zou op termijn nog verder verdiept kunnen worden door middel van interviews of podcasts over het onderwerp.

Meer lezen:

Wil jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Brein.tv - Albert Sonnevelt
Brein.tv - Albert Sonnevelt

Volg dan de cursussen over persoonlijke groei van Brein.TV

De cursussen worden gegeven door Albert Sonnevelt. Albert is coach van ondernemers en executives. Hij helpt mensen om hun onbenutte potentieel wakker te maken en een mooiere versie van zichzelf te worden.

Het niveau van de cursussen, workshops en e-books ligt hoger dan wat ik gewend ben van andere online trainingen. 

Voor nog geen € 20,00 per maand krijg je toegang tot het totale aanbod en met zijn niet goed geld terug garantie heb je 14 dagen de tijd om te kijken of het wat voor je is.

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.