wat is geluk?

Wat is geluk? – de wensdroom van iedereen!

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol
Wat is geluk? Geluk is de wensdroom van iedereen; we willen allemaal gelukkig zijn. We wensen het elkaar toe. En toch is geluk een persoonlijke ervaring die voor iedereen weer anders is. 

Wat is geluk? Geluk is de wensdroom van iedereen; we willen allemaal gelukkig zijn. We wensen het elkaar toe. En toch is geluk een persoonlijke ervaring die voor iedereen weer anders is. 

Hoe belangrijk is geluk?

In één van mijn trainingen laat ik cursisten een keuze maken tussen gelukkig zijn en 

  • rijkdom;
  • beroemd worden;
  • er mooi uit zien;
  • gezondheid;
  • authenticiteit;
  • liefde.

Het antwoord op deze keuzes zegt veel over het belang van geluk. 

De meeste mensen hebben niet zoveel moeite met de eerste drie vragen. Rijkdom, beroemdheid, schoonheid… wat heb je daaraan als je niet gelukkig bent? Bij de volgende drie vragen wordt het lastiger.

Gelukkig zijn en gezondheid

Ongeveer 60% van de cursisten vindt gezondheid belangrijker dan geluk. Wat ik hierbij opvallend vind, is dat langdurig zieken of gehandicapten vaker voor geluk kiezen. 

Met een chronische ziekte kun je heel gelukkig leven! Van buiten lijkt het misschien zielig of zwaar en natuurlijk is het is niet wat je wilt of had verwacht, maar dat maakt blijkbaar niet uit voor geluk. Ook met klachten kunnen mensen intens gelukkig zijn met hun leven!” (Bron).

Geluk en authenticiteit

90% van de mensen prefereert authenticiteit boven geluk. En eigenlijk is dat logisch. Authenticiteit is voorwaarde voor geluk. Als je niet  authentiek bent, is je geluksgevoel ook niet authentiek. Wat heb je er aan om te doen alsof? 

Niet authentiek geluk kom je vaak tegen op de sociale media waar veel mensen de behoefte hebben hun geluksmomenten te delen. Ik denk dat maar weinig mensen zich realiseren hoe dit over komt bij mensen die het niet zo goed hebben. Het is in ieder geval geen uiting van geluk voor gevorderden. Iemand die echt gelukkig is, gaat verbindingen aan in de werkelijke wereld en heeft facebook hier niet bij nodig. 

Leestip!

Gelukt

Handboek voor Haalbaar Geluk

  • Antwoord op de vraag: ‘Wat is Geluk?’ en ‘Wat is geluk voor jou?’
  • Direct inzicht in de vergissingen die je maakt op weg naar jouw geluk
  • Hoe maak je de juiste keuzes? 
  • Wie kiest voor het nemen van verantwoordelijkheid, kiest ook voor geluk
  • Portretten van mensen met een bewonderenswaardige levenshouding

Neem het besluit om gelukkig te zijn.Voel je kracht en wees je bewust van de vele keuzemomenten op een dag, stel prioriteiten en verander je leven in de richting die past bij jou… Die optimaal uitdrukking geeft aan hoe jij bent en wilt zijn, zodat je bouwt aan jouw meest wonderlijke levensweg.

Dit heet: keuzevrijheid.

Geluk en liefde

De vraag tussen geluk en liefde kreeg mijn neefje voorgelegd in de zesde klas van de vrije school. Zijn klasgenoten en de leerkracht kozen voor de liefde; hij koos als enige voor geluk. 

Ik vond het een mooie en eigenzinnige keuze. Zoals bij al deze vragen is er geen goed of fout antwoord. Mijn neefje hoort bij de uitzonderingen, maar dat wil niet zeggen dat hij gelijk of ongelijk heeft. 

Misschien zijn liefde en geluk niet uit elkaar te trekken, vooral niet als het gaat over de liefde voor het leven. Mensen die leven met passie (liefde) zijn gelukkige mensen. 

Een kwestie van een definitie

Wat is geluk? Je kunt het op verschillende manieren definiëren en alle definities bevatten een kern van waarheid. Geluk is genieten, tevredenheid, vreugde, voor een deel afhankelijk van de omstandigheden en het heeft te maken met welbevinden. We vinden het allemaal zo belangrijk dat we elkaar gelukkig nieuwjaar, een gelukkige verjaardag en veel geluk en wijsheid toewensen. 

Net als een diamant heeft geluk verschillende facetten.

Geluk is genieten

Genieten is het eerste facet dat bij mij opkomt. Dat intense genieten van een heerlijke vakantie.
 ’s Avonds een glaasje wijn op het strand, terwijl je kijkt naar een prachtige zonsondergang. Of dat gezellige etentje met vrienden, die je al lange tijd niet hebt gesproken. 

Het is heerlijk en verstandig om zoveel en zo vaak mogelijk te genieten. Als het kan, start je dag met een lach en geniet van alle kleine dingen in het leven. Je kunt jezelf namelijk gelukkig lachen

Toch zit er een schaduwzijde aan het genieten.

Je kunt genieten namelijk gebruiken om de werkelijkheid te ontvluchten. In dat geval wordt het genieten een verslaving en maak je jezelf (en anderen) juist ongelukkig. Genieten van de zon is fijn, maar te lang in de zon bakken is slecht voor je huid. Je kunt genieten van uit eten gaan, maar te veel eten is slecht voor je gezondheid. Je ontspant van een borreltje, maar van te veel drinken wordt je dronken.

Hier komt dan ook die vervelende en verstandige uitdrukking ‘geniet met mate’ om de hoek kijken. 

Geluk is tevreden zijn

Tevredenheid is een momentopname en heeft altijd een bepaalde oorzaak; er is een reden waarom je tevreden bent. Vaak heb je moeite gedaan om iets te krijgen of gaat er een diepe wens aan vooraf. 

Je kunt intens tevreden zijn na een lange dag werken. Je kunt heel tevreden zijn met je nieuwe baan. Tevredenheid bevat het woord vrede en als je dat kunt ervaren in het hier en nu, ben je gelukkig. 

Geluk is een kwestie van omstandigheden

Als je de loterij hebt gewonnen, heb je geluk. Je kunt ook geluk hebben met je partner of met je prachtige huis. Deze vorm van geluk hebben heeft alles te maken met omstandigheden. 

Ook hier ligt een gevaar op de loer. Als je geluk afhankelijk maakt van de omstandigheden, loop je kans dat je zoektocht naar geluk een pijnlijke verlangen wordt.

Misschien herken je dit type gedachten:

  • Als ik een partner heb, dan kan ik me weer gelukkig voelen…
  • Als ik die andere baan heb, dan voel ik me vast weer gelukkig…
  • Als ik straks op vakantie ga, dan voel ik me vast wel weer gelukkig…

Het als… dan… denken zijn wensdromen. Je maakt je geluk afhankelijk van iets dat je niet hebt. Je vindt het geluk dus niet in het hier-en-nu, maar je zoekt het in de toekomst.

Het gevaar van dit type gedachte is dat je het geluk blijft verplaatsen. Wat “als je eenmaal die partner hebt…” ben je dan werkelijk gelukkig? Hoelang duurt het voordat je ontdekt dat je iets mist in de relatie? 

Geluk is een vorm van welbevinden

geluksmeter

Wat is geluk? De politicus kiest voor de geluksmeter van het CBS. Geluk heeft te maken met welzijn en welbevinden.

Natuurlijk zijn welzijn en welbevinden facetten van geluk. Met welbevinden wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed met je gaat. Welvaart, gezondheid, veiligheid, vrijheid en vriendschap zijn termen die hierbij horen. Dit zijn dan ook allemaal punten die gemeten worden in de geluksmeter van het CBS. 

De gemiddelde geluksscore van Nederland is 7,2. Dat is tamelijk hoog, maar we zijn dan ook een welvarend land. 

Geluk is vreugde

Vreugde is een gevoel dat heel dicht bij geluk ligt. Vreugde kan je overweldigen en vervullen met dankbaarheid.

Vreugde voel je bij de geboorte van een kind. Je voelt het als je partner een liefdevolle arm om je heen slaat.

Vreugde voel je als je kinderen ziet spelen. Vreugde voel je in de lentezon of op een zwoele zomeravond. 

Vreugde is een persoonlijk ervaring en is nauw gerelateerd aan het hier-en-nu. 

We kennen het allemaal en als we zo’n moment voor de geest halen moeten we glimlachen. Als ik vreugde voel, dank ik God. Voor mij is dankbaarheid en vreugde onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 

Je hebt invloed op je geluksgevoel

Als we de geluksingrediënten (genieten, tevredenheid, omstandigheden, welbevinden en vreugde) mengen, ontbreekt mijns inziens nog één belangrijk element: je eigen verantwoordelijkheid.

Of je lukt of mislukt op weg naar geluk heeft te maken met de manier waarop je naar jezelf kijkt. Geluk is een keuze en je kunt invloed uitoefenen op je eigen geluksgevoel.

Geluk is niet alleen maar iets wat je overkomt; het is iets waar je invloed op hebt.

Het trainen van je geluksgevoel

Je kunt jezelf trainen om je gelukkiger te voelen

Eén van de wetenschappers die hier veel onderzoek naar heeft gedaan is Sonja Lyubomirski. Uit haar onderzoek blijkt dat er een twaalf activiteiten  zijn die blijvend effect hebben op je geluksniveau. Ze adviseert deze strategisch in te zetten als je jouw geluksgevoel wil verbeteren.

Overigens wil dit niet zeggen dat het voor iedereen makkelijk is om gelukkig te worden. Geluk en depressie gaan maar moeilijk samen. Volgens Lyubomirski helpen geluksactiviteiten om uit de diepe afgrond van de depressie te klauteren; ze helpen je om de aandacht ergens anders op te richten. 

Leestip!

Wat zegt de wetenschap?

Sonja Lyubomirsky is wetenschapper bij het Department of Psychology op de  universiteit van California, Riverside. Haar boek over geluk is gebaseerd op degelijk onderzoek, staat vol goede tips en is nog steeds één van de beste boeken over dit onderwerp.

‘Vol tips om gelukkiger te worden: tijd voor je vrienden maken, bijvoorbeeld, en dankbaar zijn voor wat je hebt.’ – Psychologie Magazine

‘Op dit moment waarschijnlijk de productiefste en meest gedegen onderzoeker op het gebied van geluk.’ – de Volkskrant

Of lees mijn recensie van De Maakbaarheid van het Geluk

Hoe gelukkig ben jij?

De universiteit van Oxford heeft de Oxford Happiness Questionaire ontwikkeld. Als je nieuwsgierig bent naar jouw geluksniveau, kun je hier een Nederlandstalige gelukstest maken die op deze vragenlijst is gebaseerd. 

De test is een momentopname. Als je besluit om je geluksgevoel te trainen, kun je over een paar weken terugkomen om de test opnieuw te maken. 

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.