wat is geluk?

Wat is geluk? – 6 mooie invalshoeken

Als je op dit moment een zoekopdracht geeft op de vraag ‘wat is geluk’ dan komt de volgende definitie van Wikipedia naar boven:

Wat is geluk? Geluk is de wensdroom van iedereen; we willen allemaal gelukkig zijn. We wensen het elkaar toe. En toch is geluk een persoonlijke ervaring die voor iedereen weer anders is. In dit artikel benader ik geluk op vier verschillende manieren.

Geluk is genieten

Genieten is het eerste dat bij mij opkomt. Dat intense genieten van een heerlijke strandvakantie.
 ’s Avonds een glaasje wijn op het strand, terwijl je kijkt naar een prachtige zonsondergang. Of dat gezellige etentje met vrienden, die je al lange tijd niet hebt gesproken. 

Het is heerlijk om zoveel en zo vaak mogelijk te genieten. Als het kan, start je dag dan met een lach en geniet van alle kleine dingen in het leven. 

Toch zit er een schaduwzijde aan genieten.

Je kunt genieten namelijk gebruiken om de werkelijkheid te ontvluchten. In dat geval wordt het genieten een verslaving en maak je jezelf (en anderen) juist ongelukkig. Te lang in de zon bakken is slecht voor je huid, te veel drinken of eten is slecht voor je gezondheid en van teveel eten word je dik. 

Geluk is tevreden zijn

Tevredenheid is een momentopname en heeft altijd een bepaalde oorzaak; er is een reden waarom je tevreden bent. Vaak heb je moeite gedaan om iets te krijgen of gaat er een diepe wens aan vooraf. 

Je kunt intens tevreden zijn na een lange dag werken. Je kunt heel tevreden zijn met je nieuwe baan. Tevredenheid bevat het woord vrede en als je dat kunt ervaren in het hier en nu, ben je gelukkig. 

Geluk is een kwestie van omstandigheden

Misschien herken je dit type gedachten:

  • Als ik een partner heb, dan kan ik me weer gelukkig voelen…
  • Als ik die andere baan heb, dan voel ik me vast weer gelukkig…
  • Als ik straks op vakantie ga, dan voel ik me vast wel weer gelukkig…

Het als… dan… denken kan een vorm van piekeren zijn. Je maakt je zorgen over iets en de oplossing ligt in de toekomst als bepaalde omstandigheden zijn veranderd. Je vindt het geluk dus niet in het hier-en-nu, maar je zoekt het in de toekomst.

Het gevaar van dit type gedachte is dat je het geluk blijft verplaatsen. Wat “als je eenmaal die partner hebt…” ben je dan werkelijk gelukkig? Hoelang duurt het voordat je ontdekt dat je iets mist in de relatie? 

De zoektocht naar geluk kan erg pijnlijk worden. Het verlangen naar wat je niet hebt of naar wat je niet kunt krijgen, maakt het gemis alleen maar groter. 

Geluk is een vorm van welbevinden

Welzijn is een vorm van welbevinden. Met welbevinden wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed met je gaat. Welvaart, gezondheid, veiligheid, vrijheid en vriendschap zijn termen die hierbij horen. Dit zijn dan ook allemaal punten die gemeten worden in de geluksmeter van het CBS. De gemiddelde geluksscore van Nederland is 7,2. Dat is tamelijk hoog, maar we zijn dan ook een welvarend land. 

Geluk is vreugde

Vreugde is een gevoel dat heel dicht bij geluk ligt. Vreugde kan je overweldigen en vervullen met dankbaarheid.

Vreugde voel je bij de geboorte van een kind. Je voelt het als je partner een liefdevolle arm om je heen slaat. Maar vreugde voel je ook als een zwaan aan het broeden is in de sloot bij je huis. Vreugde voel je als je kinderen ziet spelen. Vreugde voel je in de lentezon of op een zwoele zomeravond. 

Vreugde is een persoonlijk gevoel en is nauw gerelateerd aan het hier-en-nu. We kennen het allemaal en als we zo’n moment voor de geest halen moeten we glimlachen. Als ik vreugde voel, dank ik God. Voor mij is dat onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 

Geluk is bereidwilligheid

Zelfs als we alle geluksingrediënten mengen, ontbreekt mijns inziens nog één belangrijk bestanddeel. De ingrediënten tellen wat mij betreft niet op tot het gevoel dat het leven goed, zinvol en de moeite waard is. En dat komt omdat we voor deze ingrediënten afhankelijk zijn van factoren van buiten onszelf; factoren waar we niet altijd invloed op hebben.

Of je lukt of mislukt op weg naar geluk is afhankelijk van jouw bereidheid om naar jezelf te kijken en je houding te veranderen als dit nodig is. Dat is het geheime ingrediënt. 

Daarmee is geluk niet allen maar iets wat je overkomt, maar het is iets waar je invloed op hebt.

Wat is Geluk(t)?

Als je bereid bent een investering te doen om te werken aan je geluksgevoel, kan ik je de cursus Geluk(t) van Albert Sonnevelt aanraden. Als je echter gelooft dat geluk vooral een kwestie van ‘geluk hebben’ is en dat het je wel een keer zal overkomen, kun je beter je geld in je zak houden.

Ik heb de cursus gevolgd en ben van mening dat het één van de beste cursussen is die op dit moment te koop is in Nederland. In principe kun je kiezen tussen twee aanbiedingen. De cursus is te koop als een eenmalige investering van €97,00. Je hebt dan onbeperkt toegang, zo lang en zo vaak als je wilt.

De andere optie is het lidmaatschap van Brein TV. Voor 19,95 per maand heb je toegang tot alle cursussen van Sonnevelt. Als je je abonnement opzegt, stopt ook de toegang tot de cursussen.

Je kunt alles rustig nalezen op deze pagina: Voel je Geluk(t)

Meer lezen:

Wil jij aan de slag met persoonlijke ontwikkeling?

Brein.tv - Albert Sonnevelt
Brein.tv - Albert Sonnevelt

Volg dan de cursussen over persoonlijke groei van Brein.TV

De cursussen worden gegeven door Albert Sonnevelt. Albert is coach van ondernemers en executives. Hij helpt mensen om hun onbenutte potentieel wakker te maken en een mooiere versie van zichzelf te worden.

Het niveau van de cursussen en workshops ligt hoger dan wat ik gewend ben van andere on-line trainingen. 

Voor nog geen € 20,00 per maand krijg je toegang tot het totale aanbod en met zijn niet goed geld terug garantie heb je 14 dagen de tijd om te kijken of het wat voor je is.

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.