Zelfvoorzienend belangrijk

Zelfvoorzienend leven: 9 stappen voor als je klein woont

Inhoudsopgave

Zelfvoorzienend leven is belangrijk. Het bespaart geld, beschermt je tegen de onzekerheden van het leven en het is goed voor het milieu.

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat onze welvaart minder vanzelfsprekend is dan we altijd hebben gedacht. Voor mensen zoals ik; de babyboomer die altijd hard heeft gewerkt en nu eindelijk van haar pensioen mag genieten, komt dat hard aan.

Omdat het water mij nog niet helemaal tot aan de lippen staat, is dit een mooi moment om het roer om te gooien. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik in mijn tussenwoning meer zelfvoorzienend wordt en op deze manier bijdraag aan een schonere wereld?

Wat is zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven is een manier van leven die duurzaam is, omdat je zoveel mogelijk gebruikt wat je zelf produceert. In Noord-Amerika proberen mensen zelfvoorzienend te zijn door onafhankelijk te worden van alle voorzieningen zoals voedsel, elektriciteit, gas en water. Een dergelijk doel is niet te realiseren als je in een appartement of in een (tussen)woning woont met een klein tuintje. In deze post wil ik een aantal stappen delen om vandaag nog te beginnen om meer zelfvoorzienend te leven als je kleinbehuisd bent.

Zelfvoorzienend leven in 9 simpele stappen

Als je vandaag nog wilt beginnen met meer zelfvoorzienend te leven, kun je de volgende stappen direct zetten:

1. Water hergebruiken

De zomer van 2022 was in Europa de warmste zomer ooit gemeten. Overal had men last van de droogte. In veel Europese landen mislukte de oogst, wat in combinatie met de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot enorme prijsstijgingen. Voedsel is 10% duurder geworden!
Water was op de meeste plekken schaars. In delen van Portugal en Spanje werd de kraan 12 uur per dag afgesloten om water te sparen. In Frankrijk werd het water per huishouden gerantsoeneerd. Kortom in veel Europese landen moest men heel erg zuinig zijn met water. Dit betekende o.a.:

  1. Het toilet doortrekken met een grote boodschap en de kleine boodschappen even opsparen;
  2. Afwaswater hergebruiken om het toilet door te spoelen;
  3. Het water van het douchen zoveel mogelijk opvangen en hergebruiken (bijv. om planten water te geven);
  4. Koud douchen – het was er warm genoeg en onder een koude douche blijf je minder lang staan;
  5. Enzovoort

Die afhankelijkheid van het water in combinatie met het feit dat het Nederlandse kraanwater helemaal niet zo gezond is om te drinken, maakte de aanschaf van een goede waterfilter onvermijdelijk. 

Natuurlijk kun je drinkwater kopen in supermarkten. Maar dit kost geld en het is verpakt in plastic flessen. Niet fijn voor het milieu, dus.

(De filters van Berkey zijn zo goed dat ze zelfs vervuilende stoffen uit het regenwater kunnen filteren. Men zegt zelfs dat het zo goed filtert dat je rivierwater kan drinken. Het feit dat ze met normaal gebruik meer dan 10 jaar meegaan, maakt dit een duurzame investering. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee (0,03 cent per liter) versus 30 cent voor een fles Saskia bij de Lidl).

2. Schoonmaken met natuurlijke producten

  1. In plaats van zeep kun je gebruik maken van azijn.
   Azijn is een prima ontkalker en voor de douche en wc is het een geweldig reinigingsmiddel. 
  2. Zelf je handzeep maken is ook een mogelijkheid. Je weet precies wat je erin stopt en het is helemaal niet moeilijk. Hier een handleiding voor beginners.  
  3. Natuurlijk was je met ecologische producten. Ik haal de mijne gewoon bij de Lidl en – als de was niet echt vuil is – gebruik ik helemaal geen wasmiddel. Een wasdroger gebruik ik al helemaal niet meer. 

3. Zelf kruiden verbouwen

Dit was wel heel makkelijk! Volgens mij hoorde ik erover in Engelstalige podcast en vond ik het interessant genoeg om direct te proberen. Ik vulde een bloembak met kruiden en hing deze voor het keukenraam. Zo hoefde ik alleen maar mijn raam open te doen om verse munt, basilicum, dille, tijm en selderij te knippen. Sommige kruiden zijn éénjarig (basilicum en dille) en sommige kun je overhouden. Je kunt de kruiden drogen zodat je ze ook in de winter kunt gebruiken.  

4. Goedkoop voedsel vergaren en opslaan

Als je zelf geen eten kunt verbouwen kun je:

  1. Groot inslaan (grootverpakkingen zijn voordeliger);
  2. Kijk of je direct bij de boer kunt kopen of ga naar de mark;
  3. Kijken wat je gratis kunt krijgen – de buurvrouw heeft een appelboom en wilde haar appels kwijt. Ideaal om appelmoes te maken en te wecken of om de appels te drogen voor de volgende maanden;
  4. Bossen en bermen afstruinen– een kennis heeft een plattegrond gemaakt van bomen en planten uit de buurt. Bramen, tamme kastanjes, bosbessen… ze weet precies waar wanneer moet zijn om deze gratis te oogsten;
  5. Door producten te wecken of zorgvrij op te slaan, kun je er lang van genieten.
  6. Let op aanbiedingen. Je kunt eten in blik superlang bewaren. Een voorraad ervan in je voorraadkast, kan je van voedsel voorzien als het een maandje tegenzit.

Als je wilt weten hoe je voedsel langer kunt bewaren, kun je dit artikel lezen.Daarin geef ik je alle info over wecken, roken, fermenteren etc. 

5. Verwarming 1 graadje lager.

Mijn minst favoriete maatregel om de winter door te komen, maar ik ben ervan overtuigd dat je hiermee veel kunt besparen!

Je kunt ook:

  1. Alleen de ruimte verwarmen waarin je verblijft;
  2. De thermostaat ’s avonds nog(!) een uurtje eerder laag draaien;
  3. Vroeger naar bed;
  4. De zon gebruiken om je te verwarmen;
  5. Als je zonnepanelen hebt, kun je op koude zonnige winterdagen gebruik maken van een elektrische keramische kachel;
  6. Onderzoeken op welke plekken je je huis nog beter kunt isoleren;
  7. Als je in de winter op vakantie gaat, moet je de verwarming op 12 graden zetten om te voorkomen dat de buizen bevriezen. Een andere oplossing is om antivries aan het verwarmingswater toe te voegen. Dat bespaart je een hoop stookkosten! Overweeg dit ook eens als je in een oud huis woont, dat je maar gedeeltelijk verwarmt. Schakel hier wel een professional voor in.

6. Bewust omgaan met plastic

Minder gebruik maken van plastic, draagt bij aan een duurzame wereld. Helaas kun je er soms niet omheen. Veel wordt nog in plastic verpakt en ik zie het als een persoonlijke uitdaging om te kijken of ik die verpakking kan hergebruiken. Zo kun je plastic bakjes gebruiken voor zaaigoed en oude plastic zakjes om iets af te dekken. 

Maar het beste is om bewust plasticvrij te kopen. Het zou fijn zijn als onze generatie meemaakt dat er geen onafbreekbaar plastic meer wordt geproduceerd!

7. Zonnepanelen (laten) aanleggen

Ik wil hier niet ingaan op het voordeel van zonnepanelen. Ik heb ze laten aanleggen en geniet bijna iedere dag van de app die mij vertelt hoeveel ik inmiddels heb terugverdiend. Met de warme zomer van dit jaar had ik meteen een enorm voordeel. Maar men wil de saldering terugschroeven omdat de elektriciteitsmaatschappijen niet weten wat ze met de extra energie aan moeten. Ik zou zeggen, centraal opslaan en herverdelen met slechter weer, maar deze verantwoordelijkheid wil men t.z.t. bij de consument neerleggen.

Je zou eens kunnen kijken hoe mensen dit doen die volledig zelfvoorzienend zijn. Vaak hebben zij al een batterij in huis, die in staat is om energie op te slaan. Als je Engels kunt lezen, zou je eens kunnen kijken hoe Ron en Johanna dit hebben gedaan. De situatie is misschien niet helemaal te vertalen naar ons land en onze situatie, maar ik heb wel veel ideeën uit hun boek(en) opgedaan om wat meer zelfvoorzienend te worden.

8. Financiële onafhankelijkheid

Het is mij gelukt om – met uitzondering van een hypotheek – volledig schuldenvrij te zijn.

Als je moeilijk kunt rondkomen, is dat je eerste doel. Iedere cent rente die je moet betalen is weggegooid geld. Bespaar zoveel mogelijk en onderzoek of je wat extra geld kunt verdienen met een hobby. Als je zelf zeep maakt en dat lukt goed, kun je best proberen om ook wat zeep te verkopen. Als je het leuk vind iets op te knappen, kun je op facebook kijken wat mensen aanbieden om gratis op te halen. Misschien kun je dat via marktplaats doorverkopen. Als je geen schulden hebt kun je het geld dat je bespaart gebruiken om iets te kopen wat je nodig hebt (zoals ik die Berkley waterfilter!) of leuk vindt.

9. Maak er een hobby van!

Meer zelfvoorzienend worden, is voor sommige mensen bittere noodzaak. Mijn advies is om het als een soort sport te zien. Ieder dubbeltje dat je kan besparen is een stap in de goede richting. 

Mocht je, door de investeringen die je vooraf maakt om zelfvoorzienend te worden, nog helemaal niets besparen, weet dan dat je het doet omdat je het belangrijk vindt. Uiteindelijk ga je echt geld besparen en ben je beter opgewassen tegen de onzekerheden van het leven. Bovendien draag je op deze manier bij aan een betere en schonere wereld.

Meer lezen:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.