moeder een controlfreak

Mijn moeder een controlfreak (en ik ben zelf een volwassen vrouw!)

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol
Is je moeder een controlfreak? Dan heeft vooral last van haar eigen onzekerheid. Ze is bang om je los te laten omdat ze gelooft dat ze je zal verliezen.

Een controlerende moeder heeft een verstikkende manier om te laten merken dat ze van je houdt. Ze is dominant en bepaalt tot in de kleinste details hoe jij moet leven. Ze geeft je het gevoel nooit goed genoeg te zijn en werpt zich op als jouw redder door je te voorzien van ongevraagde adviezen en je precies te vertellen wat je moet doen.

Is je moeder een controlfreak?

Een moeder als controlfreak heeft vooral last van haar eigen onzekerheid. Ze is bang om je los te laten omdat ze gelooft dat ze je zal verliezen. Daarom wil ze jou het gevoel geven dat jij haar nodig hebt. Dit doet ze door alles voor jou te bepalen en je zo min mogelijk vrijheid te geven. Zo ontstaat een ongezonde relatie, die maar moeilijk te doorbreken is.

Zelf volwassen en last van een controlerende moeder

Nog niet zo lang geleden kwam ik een vriendin tegen en al snel kregen we het over haar moeder. 

“Ze vertelt mij nog steeds wat ik moet aantrekken, met wie ik wel of niet om moet gaan en ze heeft (nog steeds!) kritiek op mijn partner”, was in het kort haar verhaal. We moesten er allebei een beetje om lachen. Mijn vriendin is zelf ouder van een volwassen dochter, en blijkbaar wil haar moeder nog steeds bepalen wat het beste voor haar is.

Ik kon mijzelf wel herkennen in het verhaal van mijn vriendin. Mijn moeder is weliswaar 20 jaar geleden overleden, maar ook zij was controlerend en behoorlijk dominant. 

Het was niet altijd makkelijk haar dochter te zijn, maar ik hield wel zielsveel van haar.

Adviserend of controlerend gedrag?

Vaak is de persoon die dominerend of controlerend gedrag vertoont zich niet bewust van het effect van dit gedrag. Het is immers positief bedoeld. Je moeder wil je behoeden. Ze wil niet dat jij dezelfde fouten maakt als zij. Ze wil je met haar adviezen beter toerusten op het leven en heeft er geen idee van hoe verstikkend dit kan voelen.

Het is allemaal leuk en aardig als je puber bent, maar als je de vijftig ruim bent gepasseerd en nog steeds last hebt van het feit dat je moeder een controlfreak is, is er onderweg wellicht iets verkeerd gegaan. 

Toen mijn vriendin en ik de situatie bespraken over een kopje cappuccino kwamen we al snel op een goed gesprek.

Bang om moeder te kwetsen

“Ach weet je, ik wil haar niet kwetsen. Ze is nu al over de zeventig en waarom zou ik haar nog willen veranderen? Het is nu eenmaal zo en ik kan er wel mee leven,” verontschuldigde ze zich. 

Op mijn vraag of het altijd al zo was of dat het erger was geworden gezien de leeftijd van haar moeder, antwoordde ze dat haar moeder zich altijd al met haar leven bemoeide. 

“Mijn zus had er ook last van,” vertelde ze. “Maar die heeft de relatie verbroken. Ik denk dat ze al in geen tien jaar contact met elkaar hebben gehad. Dat heb ik er niet voor over. Ik ben meer van de harmonie en ga confrontaties liever uit de weg.”

Angst om de confrontatie aan te gaan

Mijn vriendin is een zachtaardige vrouw en het feit dat ze de confrontaties liever uit de weg gaat, herkende ik wel. Toch was ik nieuwsgierig naar deze angst. De angst om iemand te kwetsen, kan je eigen ontwikkeling in de weg staan. In hoeverre kies je voor de makkelijke weg ten koste van wat je zelf het liefste wilt? 

Ik besloot de vraag te stellen: “Als je terugkijkt, heb je dan het leven gehad waarop je had gehoopt of zijn er stille of geheime wensen die je nog niet hebt kunnen vervullen?”

Ze begon te lachen. 
“Volgens mij heet dat beroepsdeformatie,” grinnikte ze. “Dat lijkt me typisch zo’n coachingsvraag, die je maar liever aan je cliënten stelt.” 
Ik lachte en zweeg. Na een minuutje stilte keerde ze naar binnen. 

“Ik weet het eigenlijk niet,” zuchtte ze. “Ik denk dat ik de confrontatie altijd wel uit de weg ben gegaan.”

Je droom leven

We kregen een mooi gesprek over idealen en wat wel of niet waardevol voor je is. In harmonie leven met je ouders, kan een belangrijke waarde zijn. De vraag is echter of dit een werkelijke waarde is of een excuus om niet te hoeven doen wat je echt zou willen doen. Het gaat erom dat je leert om vrij te denken wat je met je leven wilt.

Ik heb altijd de wens gehad om te reizen naar een derdewereldland om daar aan ontwikkelingshulp te doen. Er was altijd wel iets om mij daarvan te weerhouden: De leeftijd van mijn moeder, een leuke baan, de liefde, … Het zou echter niet eerlijk zijn om de omstandigheden de schuld te geven van het niet realiseren van deze droom. Blijkbaar was dit ideaal niet groot genoeg om het andere op te geven.

Kiezen vanuit je hart

“Dit boek neemt je stap voor stap mee in het wonderlijke proces van keuzen maken” 

  • Inzicht in de dieperliggende waarden als drijfveer voor jouw keuzen
  • Kies jij voor het leven of kiest het leven jou?
  • Geen lange psychologische verhalen maar concrete tips die helpen!
  • Kleine stappen met grote (positieve) gevolgen voor jouw zelf-gekozen leven

Vijf jaar geleden had ik de droom om coach te worden. Toen heb ik wel mijn vaste baan als directeur van een basisschool opgegeven om deze droom te volgen. Toen iemand mij vroeg waarom ik dat wilde, gaf ik het simpele antwoord dat ik anderen wil helpen. Ik wil anderen iets leren en dat doe ik nu via mijn coachingspraktijk en mijn websites.

Een waarde is voor altijd, maar de vorm kan veranderen

De waarde om te onderwijzen is altijd belangrijk voor me geweest. De droom om ontwikkelingswerker te worden is niet vervuld. Ik ben wel leerkracht geworden.

Daarna werd ik opleidingsadviseur, afdelingshoofd, schooldirecteur en nu dus coach en directeur ad interim. Het ideaal is hetzelfde gebleven, maar de manier waarop ik er vorm aan heb gegeven is wel veranderd.

In dit alles heb ik grotendeels mijn eigen pad gekozen en heb ik de goedbedoelde adviezen van mijn moeder grotendeels gehoord, maar lang niet altijd opgevolgd. Ergens onderweg begon ik in te zien dat het niet de stem van mijn moeder was die ik hoorde, maar de stem van mijn eigen angsten. 

Ik hoorde geen waarschuwing, maar een veroordeling. Haar interesse verwarde ik met bemoeizucht en dat alles had te maken met het feit dat ik mijn angsten liever niet onder ogen wilde zien. 

En nu weet ik het niet meer. Was mijn moeder een controlfreak of een liefhebbende ouder die het beste met mij voor had?

Lef hebben!

Mijn vriendin haalde haar schouders op en keek mij aan. 

“Jij hebt altijd veel meer lef gehad dan ik,” begon ze. “Nog steeds ga jij alleen op vakantie, maak je pelgrimstochten en het lijkt alsof jij nergens bang voor bent. Hoe doe je dat dan?”

Nu was het mijn beurt om even stil te zijn. 

Ik neem mijn angsten mee,” antwoordde ik. “Ik kan ze niet overwinnen, ik kan ze niet negeren dus neem ik ze maar mee. Volgens mij is dat de enige manier om ermee om te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat ik alles durf. Ik ben juist een angsthaas!”

“Met een Pipi Langkous mentaliteit”, lachte ze en met een verdraaide stem die Pipi moest nabootsen: 

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”.

Ik moest erom lachen. Het is altijd leuk een vriendin te hebben die het positieve in je ziet.

Je moeder een controlfreak - werkelijkheid of excuus?

Als je last hebt van het controlerende of dominante gedrag van een ander, kun je investeren in het vergroten van je weerbaarheid. Als je leert om mentaal sterker in je schoenen te staan, zul je merken dat je gedachten over de situatie veranderen. Je kunt ervoor kiezen een andere richting in te slaan.

Je koers is er dan niet meer op gericht om de confrontatie aan te gaan (of juist te vermijden), je zult jezelf richten op het realiseren van je eigen waarden en dromen. 

De mening van de ander is minder belangrijk en bedreigend voor je. 

Hoe kun je de relatie verbeteren?

Overweeg een online cursus te volgen over hoe je relaties kunt verbeteren. Iemand moet immers de eerste stap zetten en waarom zou jij dat niet zijn?

Het geheim van een gezonde relatie is mensenkennis en zelfkennis en in de training “Verbeter je relaties” leer je niet alleen je eigen grenzen te bewaken, maar je leert ook waarom de ander doet wat ze doet. 

Het is een praktische training met vragen en opdrachten waar je iedere week mee aan de slag gaat. Je kunt de training op dit moment voor € 57,00 aanschaffen en je hebt een 30 dagen geld terug garantie voor het geval je ontevreden bent. 

 

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.