slimvertrouwen

Review: Slim vertrouwen – Stephen Covey

4.5/5

In een organisatie moet je bouwen aan “Slim Vertrouwen”, stelt Covy. Vertrouwen is een doorslaggevende factor voor succes. Zonder vertrouwen kan een organisatie niet goed functioneren. 

Stephen M.R. Covey laat in dit boek zien dat vertrouwen een doorslaggevende factor is voor succes. Maar blind vertrouwen is gevaarlijk: je moet goed afwegen wanneer je iemand wel of niet vertrouwen schenkt. Hij maakt het concept concreet met veel voorbeelden, zowel op organisatie- en team- als op persoonlijk niveau. Zo geeft hij iedereen de middelen in handen om vertrouwen tot een werkzaam instrument te maken in alle samenwerking (bron: achterkant boek).

Slim vertrouwen is zeker geen blind vertrouwen!

Het boek begint met het beschrijven van vertrouwen. Zoals gezegd, blind vertrouwen is niet altijd slim. Je loopt een grote kans dat mensen hier misbruik van maken. Als je echter te teveel wantrouwt, kun je geen beslissingen nemen. Je blijft je afvragen wat de verborgen agenda van de ander is. Wantrouwen op het werk is niet altijd makkelijk te herkennen. Het is vaak voelbaar aanwezig, maar je kunt er niet altijd je vinger opleggen. In dit artikel schrijf ik er meer over. 

De enige manier om wantrouwen te bestrijden is dit om te zetten in vertrouwen. Als je slim vertrouwt, maak je een korte analyse van de situatie en besluit je of je er vertrouwen aan kunt schenken. 

Slim vertrouwen in vijf stappen

In dit boek deelt Covey de vijf stappen naar het slimme vertrouwen leiden:

  1. kies ervoor om in vertrouwen te geloven;
  2. begin bij jezelf;
  3. maak je bedoelingen kenbaar en ga uit van het goede van anderen;
  4. doe wat je zegt dat je gaat doen;
  5. geef het goede voorbeeld door anderen vertrouwen te schenken.
 
In het maken van deze stappen geeft de leidinggevende het goede voorbeeld. Covey gebruikt talloze voorbeelden om dit duidelijk te maken.

Wat ik mooi vind aan het boek is dat het een uitnodiging is om als leidinggevende aan vertrouwen te werken. Als we willen dat medewerkers ons vertrouwen,  moeten we investeren in onze eigen betrouwbaarheidDaarbij zal het bijna onmogelijk zijn om ieder idee uit het boek te vertalen naar onze eigen situatie, maar dit hoeft ook niet. Het is vooral een proces van bewustwording. 

Conclusie

Een aanrader om mee op vakantie te nemen. Het boek is vooral fijn om te lezen als je afstand kunt nemen van je werk en van plan bent om met goede voornemens en hernieuwde inzichten terug te keren.

Boekrecensies:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.