macht2

Review: Macht! -Oscar David

5/5

Je kunt voor mij niet meer stuk als je in je voorwoord schrijft: 

De best werkzame formule om integer met macht om te gaan, ligt besloten in het menselijk hart en het vermogen om onszelf te zijn.

en

Wanneer macht met integriteit wordt uitgeoefend gaat er kracht, waardigheid en inspiratie van uit. Dit is niet alleen merkbaar voor diegenen die de gevolgen van de machtsuitoefening ondervinden. De leider zelf wordt er ook krachtiger, waardiger en inspirerender door. 

Macht en geluk gaan goed samen

Met zo een inleiding ga ik er lekker voor zitten en hoop ik dat ik niet teleurgesteld word. 

Maar het boek blijft boeien! Het is prettig en toegankelijk geschreven en staat vol met (persoonlijke) voorbeelden, waardoor het tot het einde toe herkenbaar blijft.

Als je denkt dat macht altijd over geld gaat, heb je het mis. Bij het uitoefenen van macht komt dopamine vrij, een neurotransmitter die je genot en plezier laat ervaren. Het geeft een gelukzalig gevoel! 

Macht en geluk gaan dus heel goed samen!

Drie soorten macht

Macht 1.0 is instinct gedreven en is belangrijk om te overleven. Waar een aantal mensen samen zijn, is het goed dat iemand de leiding neemt. Deze vorm van macht is gebaseerd op het recht van de sterkste. 

Macht 2.0 heeft te maken met het gezonde verstand. Macht wordt onderworpen aan checks & balances, zodat regelgeving en gedragscodes macht in goede banen leidt. 

Macht 3.0 heeft alles te maken met visie en integriteit. Oscar David schrijft: Wie naar macht 3.0 wil handelen moet kunnen vertrouwen op een innerlijk kompas dat steeds wijst in de richting van integriteit, ook wanneer opportunisme op de loer ligt.

Voor effectief leiderschap is het belangrijk dat je alle drie de vormen kent en beheerst. Daarbij is het belangrijk dat je kunt reflecteren op jezelf en je omgeving. 

Oscar David

Oscar David is organisatiepsycholoog, executive coach en als docent betrokken bij Focus Learning Journeys, een gerenommeerd  opleidingsinstituut voor organisaties. 

Je kunt via onderstaand filmpje kennis met hem maken. 

Beoordeling

Als ik meer dan vijf sterren zou kunnen geven, zou ik dat doen. 

Macht! van instinct tot integriteit is een inspirerend boek over een fascinerend thema waar iedereen mee te maken heeft, maar waar tegelijk nog zo veel onbekend over is.

Boekrecensies:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.