Deel twee van het werkboek behandelt diverse termen. In deze periode houd ik me bezig met vergeving. In een vorig artikel heb ik besproken wat vergeving is. De tekst van vandaag gaat dieper in op onze eigen (niet vergevende) gedachten. In een Cursus in Wonderen kun je lezen:
- Een niet-vergevende gedachte is er een die een oordeel velt dat ze niet in twijfel trekt, ook al is het niet waar. De denkgeest is gesloten en zal niet worden bevrijd. De gedachte beschermt projectie en trekt haar ketenen strakker aan, zodat vervormingen meer versluierd en verborgen zijn, minder makkelijk toegankelijk voor twijfel en verder weggehouden van gezond verstand. Wat kan er komen tussen een starre projectie en het doel dat ze als haar gewenste bestemming gekozen heeft?
- Een niet-vergevende gedachte doet vele dingen. In koortsachtige actie jaagt ze haar doel na, Verdraaiing is haar doel en tevens het middel waarmee ze dat tot stand wil brengen. Ze doet woeste pogingen de werkelijkheid te vermorzelen, zonder zich ook maar enigszins te bekommeren om wat haar gezichtspunt lijkt tegen te spreken.
WdII.1:2-3 – Een Cursus in Wonderen
Copyright: Foundation of Inner Peace
Snel verder lezen...
Wat zijn niet vergevende gedachten?
Een niet-vergevende gedachte is een gedachte die vasthoudt aan wrok, oordeel, en schuld, waardoor het vermogen tot vergeving, verzoening, en innerlijke vrede wordt geblokkeerd. Deze gedachten kunnen variëren van milde irritaties tot diepe wrok en worden vaak gekenmerkt door negatieve emoties zoals boosheid, bitterheid, of angst.
Er gebeuren moeilijke dingen in ons leven en in de wereld. Een Cursus in Wonderen vraagt ons niet om deze gebeurtenissen te ontkennen of af te doen alsof ze niet plaatsvinden. We worden juist uitgedaagd om hier op een goede manier mee om te gaan zodat er wonderen kunnen plaatsvinden. Vergeving is het instrument dat een Cursus in Wonderen ons aanreikt. Wat niet helpt, is om een stelling in te nemen en andersdenkenden vanuit deze positie te bestoken met ons gelijk.
Ontdek de Kracht van Innerlijke Vrede met “Een Cursus in Wonderen”
Ben je op zoek naar diepere spirituele inzichten en een manier om blijvende innerlijke vrede te vinden? “Een Cursus in Wonderen” biedt je een pad naar een transformerende innerlijke reis.
Dit baanbrekende spirituele boek, dat wereldwijd miljoenen mensen heeft geïnspireerd, bestaat uit drie delen: het Tekstboek, het Werkboek voor Studenten, en het Handboek voor Leraren. Samen bieden deze delen een uitgebreide gids voor het loslaten van angsten en illusies en het omarmen van liefde en waarheid.
Gebeurtenissen en overtuigingen
Als we het over vergeving hebben, is het moeilijk om dit los te trekken van mijn eigen leven en overtuigingen. Omdat de kleine strijdjes die we met onszelf voeren vaak niet anders zijn dan de mini-versies van de oorlogen die om ons heen plaatsvinden, grijp ik zo’n persoonlijk voorbeeld aan ter illustratie.
Mijn partner raakt soms gefrustreerd omdat ik niet zoveel in het huis doe. Ik geef vaak aan dat ik bepaalde dingen niet zie. Voor mij werkt het goed als zij vraagt of ik wil stofzuigen en daarbij ook even op de spinnenwebben aan het plafond moet letten. Als ze dit niet vraagt, richt ik mijn aandacht alleen op de vloer en hangen de raggen nog steeds boven ons hoofd.
We hebben gelukkig weinig ruzie, maar als er iets is, gaat het vrijwel altijd over het huishouden. Zo had mijn partner voordat we op vakantie gingen een lijstje op tafel gelegd wat er allemaal moest gebeuren. Ik had alleen de dingen gelezen die op de ochtend van vertrek moesten gebeuren en dat er ook nog onkruid getrokken moest worden, had ik samen met het dweilen van de keuken en het ontdooien en schoonmaken van de ijskast blijkbaar over het hoofd gezien.
Toen ik de dag voor vertrek dan ook mijn koffertje pakte om naar tekenles te gaan, barste de bom. Er moest nog zoveel gebeuren. De verwijten gingen in termen in NOOIT en ALTIJD en ik voelde me vreselijk schuldig. Mijn oude overtuiging dat ik niet goed genoeg ben speelde op en ik was ervan overtuigd dat dit het einde van onze relatie betekende. Kortom, waar ik aan talent tekort schiet als het op het huishouden aankomt, heb ik het talent om iets heel groot te maken van een relatief kleine gebeurtenis goed gecultiveerd.
Relativeren en naar jezelf kijken
Dankzij een Cursus in Wonderen lukte het me om met verbazing naar mijn eigen reactie te kijken. Omdat ik een half uur moest rijden speelde zich een scala van mogelijkheden af in mijn hoofd:
“Ze is zeker vergeten dat ik de afgelopen weken iedere dag om half zeven opstond voor de verbouwing”. Dit is de gedachte waarmee ik mezelf goed wilde praten door me op de borst te kloppen. Het had niets met de situatie te maken, maar ik zocht bewijs voor mijn goede intenties.
Ik overwoog om om te keren en het onkruid te gaan trekken, maar besefte dat dit haar het gevoel zou geven dat zij mij niet gunde om naar tekenles te gaan. Mijn ego vond dit een goede manier om wraak te nemen. Het was subtiel, maar toch gemeen.
“Ze had het alleen maar hoeven te vragen!” Dat was mijn verdedigingsmechanisme. Dit hoorde bij de gedachten om het goed te praten en met de schuld te schuiven. Ook interessant.
Qi Gong
Ontdek hoe Chinese wijsheid je fysieke en mentale gezondheid kan transformeren met Qi gong – jouw pad naar vitaliteit en innerlijke rust.
Qi gong, in het Chinees uitgedrukt als 气功 (vereenvoudigd) of 氣功 (traditioneel) is een prachtige reis binnen de Chinese tradities die je helpt zowel je lichaam als geest te verzorgen en te versterken. Wanneer je de kunst van Qi gong beoefent, nodig je een wereld van beweging en rust uit, gericht op het harmoniseren van je innerlijke energie.
“Makkelijker dan yoga”
Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar “het eeuwenoude geheim van een blakende gezondheid en een goed humeur“.
“Waarom zie ik dat dan ook niet! Ik ben toch niet blind? Ik ben onattent. Ik denk alleen maar aan mijzelf”. Dat was de serie overpeinzingen die ik gebruik om mijzelf te veroordelen. Als ik hierin blijf hangen kom ik in de overtuiging dat ik niets waard ben en dat ze de relatie zal beëindigen. Ik herkende de gedachte en kon er zelfs een beetje om glimlachen.
Enfin, ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat ik hiermee de serie niet-vergevende gedachten wel heb geïllustreerd. Als je dit soort inzichten serieus neemt dan begint de strijd pas echt. Ik sluit me dan op in mijn eigen overtuigingen en blokkeer daar mee de weg naar de liefde, of zoals de tekst het zegt:
Wat kan er komen tussen een starre projectie en het doel dat ze als haar gewenste bestemming gekozen heeft?
Starre projectie
Een starre projectie draait om afscheiding. Het is je bevestiging zoeken van je eigen overtuiging. En of die overtuiging nu is dat je altijd alles doet, dat je niet deugt of dat het de fout van de ander is, als je werkelijk gelooft dat één van die overtuigingen de waarheid is, graaf je je in en kom je er voorlopig niet uit. Het doel van deze projectie is dat je gelijk krijgt.
Eigenlijk is het een idioot mechanisme, maar als een overtuiging hebt dan zoek je daar net zo lang bewijzen voor, tot je bevestigd wordt. Vaak is dit de drijfveer van kinderen met problematisch gedrag. Ze zijn er zo van overtuigd dat ze op den duur afgewezen zullen worden, dat ze dit maar liever zelf uitlokken. Dan weten ze in ieder geval waar ze aan toe zijn.
Met wat oefening ben je in staat om dit proces in jezelf te herkennen. In de Way of Mastery wordt je aangeraden om dit soort gedachten en mechanismes te begroeten als een mysterieuze vriend. Wat in ieder geval niet helpt is om ook hier weer boos en afkeurend op te reageren.
In Attitudinal Healing en Een cursus in wonderen deelt Els Thissen hoe je met behulp van Attitudinal Healing (AH) en Een cursus in wonderen (ECIW) kunt leren vergeven en innerlijke rust kunt vinden.
AH biedt 12 principes die je helpen om innerlijke vrede te ervaren en beter om te gaan met de uitdagingen van het leven. Het gaat om oordeelloos luisteren, vergeven en de onschuld in relaties herstellen. Door de oefeningen en inzichten in dit boek toe te passen, leer je je triggers te temmen en ego-patronen te doorbreken, wat leidt tot meer leven met minder moeite.
Ben je klaar om een nieuwe houding ten opzichte van het leven te omarmen, gebaseerd op liefde en eenheid? Dit boek is een prachtige gids die je laat zien hoe je dat kunt doen en biedt concrete handvatten voor wie wil werken aan vergeving en innerlijke vrede. Zeker de moeite waard om te lezen!
Het vermorzelen van de werkelijkheid
In het volgende vers wordt nog eens duidelijk gezegd waar al die gedachtes toe leiden. Ze vermorzelen de werkelijkheid!
In mijn voorbeeld is mijn partner boos omdat ik iets niet heb gedaan wat ik eigenlijk had moeten doen. Meer is er niet aan de hand, maar wat deze gebeurtenis groot maakt zijn de processen die zich in mijn en haar hoofd afspelen. De reacties die we bij elkaar oproepen “vermorzelen de werkelijkheid’.
We houden van elkaar, maar soms willen we de ander straffen voor iets dat in ons eigen hoofd afspeelt. We dan hebben een niet helpende gedachte tot waarheid uitgeroepen en denken dat we die weg moeten volgen. Waarom? Om gelukkig te worden?
Werk aan je eigen overtuigingen
In dit proces wil je misschien aan de ander uitleggen wat er aan de hand is. Hoe vaak ik niet in die valkuil ben getrapt, kan ik niet eens tellen. Maar ook dat is een subtiel mechanisme van het ego om de afscheiding te vergroten.
Het beste wat je kunt doen is je eigen overtuigingen onder een vergrootglas leggen. Vervang die niet helpende gedachte met stilte en kijk wat er gebeurt. Toen ik thuiskwam was de stilte bij mij ingezet, terwijl mijn geliefde nog steeds boos op me was.
Wat kon ik nog anders zeggen dan “ik begrijp het” en het verwijt van “Ja, dat is makkelijk. Jij begrijpt altijd alles!” in liefde te aanvaarden.
Het is gemakkelijk, maar niet gemakzuchtig. Het proces aflopen in je hoofd en werkelijk te voelen dat je dit soort spelletjes niet meer mee kunt spelen is verre van gemakzuchtig. Maar dit was waar ik stond, waar ik was en waar ik wilde zijn.
Het wonder
Het mag duidelijk zijn dat de vergeving zich in mijn hoofd afspeelde en alleen te maken had met mijn eigen overtuigingen en gedachten. Geen haar op mijn hoofd dacht eraan dat ik mijn partner moest vergeven. Daarmee zou ik immers geloven dat ik gelijk had en zij nog iets te leren had?
Nee, het wonder was dat ik het proces in stilte doorliep en hiermee mijn relatie met God herstelde. Natuurlijk verdween om den duur ook de boosheid bij mijn partner. Ondertussen heb ik mij voorgenomen wat meer op lijstjes te letten en te kijken wat ik kan doen in huis. Zij is inmiddels goed in het geven van signalen. “Morgen moeten we echt weer een uurtje schoonmaken. Als jij beneden zuigt en met nat afneemt, doe ik dit boven”
Ik let nu ook op de spinnenwebben boven mijn hoofd en zij maakt een grapje als er achter de bank nog een flinke rag hangt.
Zo kan het ook.