Onrecht op het werk – kom in verzet!

Onrecht op je werk

Onrecht op de werkvloer komt vaker voor dan we zouden willen: een collega die wordt gepasseerd voor een promotie, een leidinggevende die onethisch handelt, of situaties waarin je zelf niet wordt gewaardeerd. Dit kan diep raken en leidt vaak tot emoties zoals frustratie, boosheid of verdriet. Maar hoe kun je hiermee omgaan zonder jezelf of anderen te verliezen?

Dit artikel helpt je om onrecht op de werkvloer vanuit een ander perspectief te benaderen. We verkennen hoe je vanuit innerlijke rust en liefde kunt reageren en hoe je dit kunt verbinden met spiritueel leiderschap.

Snel verder lezen...

Wat is onrecht? Van persoonlijk naar universeel

Onrecht voelt vaak heel persoonlijk. Het raakt je waarden, belangen of gevoelens van veiligheid. Op de werkvloer kan onrecht zich uiten in machtsmisbruik, discriminatie of een onveilige sfeer. Deze situaties roepen vaak sterke emoties op. Maar wanneer je leert voorbij het persoonlijke te kijken, ontdek je dat jouw reactie een kracht kan worden om positieve verandering te brengen.

Een persoonlijke ervaring liet mij dit zien. Als directeur van een basisschool kwam ik in een situatie waarin een kind door een leerkracht was geslagen. Ik was geschokt en berispte de leerkracht. Voor haar voelde dit als een groot onrecht: zij vond juist dat ik haar had moeten verdedigen. Dit leerde mij dat onrecht vaak subjectief wordt beleefd, afhankelijk van ieders perspectief en situatie.

Een quote uit het boek Een Cursus van Liefde biedt een inspirerend uitgangspunt:

“Dat deel van jou dat in opstand komt tegen het onrecht, pijn en verschrikking, doet dit vanuit een plek in jou die niet aanvaardt en nooit zal aanvaarden dat dit de bedoeling is. Niet voor jou en ook niet voor degenen die samen met jou deze wereld bewandelen.”

Deze woorden nodigen ons uit om onrecht te benaderen vanuit een diepere laag: niet met impulsieve emoties, maar vanuit liefde en waarheid.

Qi Gong

Ontdek hoe Chinese wijsheid je fysieke en mentale gezondheid kan transformeren met Qi gong – jouw pad naar vitaliteit en innerlijke rust.

Qi gong, in het Chinees uitgedrukt als 气功 (vereenvoudigd) of 氣功 (traditioneel) is een prachtige reis binnen de Chinese tradities die je helpt zowel je lichaam als geest te verzorgen en te versterken. Wanneer je de kunst van Qi gong beoefent, nodig je een wereld van beweging en rust uit, gericht op het harmoniseren van je innerlijke energie. 

“Makkelijker dan yoga” 

Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar “het eeuwenoude geheim van een blakende gezondheid en een goed humeur“.

De valkuil van emotioneel reageren

Wanneer we onrecht ervaren, reageren we vaak instinctief vanuit emotie: boosheid, frustratie of angst. Hoewel deze reacties begrijpelijk zijn, kunnen ze de situatie verergeren als ze niet bewust worden gekanaliseerd. Impulsieve reacties versterken vaak de verdeeldheid, terwijl bewuste acties kunnen leiden tot verbinding en heling.

Hoe kun je anders reageren?

  • Neem een stap terug: Gun jezelf de tijd om de situatie te overzien voordat je reageert.
  • Onderzoek je emoties: Vraag jezelf af wat je precies voelt en waarom.
  • Kies bewust een reactie: Wat wil je bijdragen aan de situatie? Welke uitkomst hoop je te bereiken?

Reflecterend op mijn eigen situatie, realiseer ik me dat ik meer had kunnen luisteren naar de onderliggende behoeften van de leerkracht. Door tijd te nemen en compassie te tonen, had ik wellicht beter kunnen laten zien dat mijn handelen voortkwam uit zorg voor de veiligheid van iedereen.

Een cursus in Wonderen

Ontdek de Kracht van Innerlijke Vrede met “Een Cursus in Wonderen”

Ben je op zoek naar diepere spirituele inzichten en een manier om blijvende innerlijke vrede te vinden? “Een Cursus in Wonderen” biedt je een pad naar een transformerende innerlijke reis.

Dit baanbrekende spirituele boek, dat wereldwijd miljoenen mensen heeft geïnspireerd, bestaat uit drie delen: het Tekstboek, het Werkboek voor Studenten, en het Handboek voor Leraren. Samen bieden deze delen een uitgebreide gids voor het loslaten van angsten en illusies en het omarmen van liefde en waarheid.

Verzet vanuit liefde: Wat betekent dat?

Tegen een universeel gevoel van onrecht, kom je in verzet. Verzet hoeft niet altijd strijd te betekenen. Het kan ook een krachtige beweging zijn naar iets beters. Verzet vanuit liefde is geworteld in compassie en het verlangen naar herstel van harmonie. Het is gericht op opbouw in plaats van afbraak.

Praktische tips om met liefde te reageren op onrecht:

  • Communiceer vanuit compassie: Benoem het onrecht zonder anderen te beschuldigen. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat deze situatie niet voor iedereen werkt. Hoe kunnen we samen een betere balans vinden?”

  • Zoek samenwerking: Nodig anderen uit om samen te werken aan een oplossing.

  • Houd het doel voor ogen: Richt je op het creëren van een werkklimaat dat in lijn is met respect en gelijkwaardigheid.


 

Spiritueel leiderschap in actie

Spiritueel leiderschap vraagt om moed en empathie. Het betekent dat je de situatie niet alleen vanuit je eigen perspectief bekijkt, maar ook probeert te zien wat de diepere behoeften van iedereen zijn. 

Het is van belang om een veilige omgeving te creëren. Een school biedt veiligheid aan kinderen én aan leerkrachten. Daarvoor is het belangrijk om communicatie aan te moedigen en er zorg voor te dragen dat iedereen zich gehoord voelt. 

Als leider ben je hierin rolmodel. Laat door je eigen acties zien wat eerlijkheid en integriteit betekenen. Motiveer je acties op basis van de inhoud en niet omdat je een protocol dient na te leven (behalve als dit beroepsmatig noodzakelijk is). Zorg dat je afspraken in lijn zijn met kernwaarden van je organisatie. Het waarom van je handelen is belangrijker dan de vorm. Je kunt hier meer over lezen in het artikel over Simon Sinek en de Golden Circle in relatie tot spiritueel leiderschap. 

Door open te staan voor gesprekken en empathie centraal te stellen, creëer je een cultuur waarin meningsverschillen bespreekbaar zijn zonder elkaar onrecht aan te doen.

De kracht van innerlijke reflectie

Innerlijke reflectie is essentieel om effectief met onrecht om te gaan. Het helpt je om je eigen emoties te begrijpen en je rol in de situatie te zien. Vaak raakt het je omdat het in botsing komt met je persoonlijke waarden.

Reflectievragen om je te helpen:

  • Wat raakt me het meest aan deze situatie?

  • Welke van mijn waarden wordt hier geschonden of uitgedaagd?

  • Hoe kan ik reageren vanuit liefde in plaats van boosheid of verwijt?

  • Wat kan ik doen om bij te dragen aan een oplossing?

Reflectie geeft je de ruimte om vanuit liefde te handelen in plaats van uit emotie. Lees eventueel mijn blog over het leven in lijn met je waarden (en hoe je hierdoor minder energie verliest). 

Afsluiting

Onrecht op de werkvloer is uitdagend, maar het biedt ook kansen. Door niet alleen je persoonlijke emoties te volgen, maar bewust te reageren vanuit liefde en compassie, kun je een verschil maken.

In mijn voorbeeld zou de uitkomst hetzelfde zijn gebleven: de leerkracht zou berispt worden. Maar door beter te luisteren naar haar behoeften en haar gevoel van onmacht, had ik de kernwaarde van de school – een veilig leerklimaat – meer eer aan gedaan.

Tot slot wil ik je uitdagen met een reflectie op de volgende vraag en ik zou het interessant vinden als je een reactie hieronder achterlaat om anderen te inspireren: 

Welke kleine stap kun jij vandaag zetten om een situatie van onrecht op je werk aan te pakken vanuit liefde? 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je kunt anoniem reageren door een pseudoniem in te vullen bij je naam. 

Intuitie

Intuïtie als waardevolle gids

Denk aan een moment waarop je instinct je iets influisterde, misschien een richting wees die rationeel niet meteen logisch leek, maar later de juiste bleek

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x