MET EEN CURSUS IN WONDEREN

Vergeving

Wat is vergeving volgens een cursus in wonderen?

Foto van Christine van der Pol
Christine van der Pol
Vergeving ziet in dat wat je dacht dat je broeder jou heeft aangedaan, niet heeft plaatsgevonden.

In het werkboek van een cursus in Wonderen (de eerste inleiding van het tweede deel) wordt ingegaan op wat vergeving is.

1.Wat is vergeving?

  1. Vergeving ziet in dat wat je dacht dat je broeder jou heeft aangedaan, niet heeft plaatsgevonden. Wat ze niet doet is: zonden kwijtschelden en ze werkelijk maken. Ze ziet dat er geen zonde is geweest. En in die zienswijze zijn al jouw zonden vergeven. Wat is zonde anders dan een onjuist idee omtrent Gods Zoon? Vergeving ziet eenvoudig de onjuistheid daarvan en laat het daarom los. Wat dan vrij is om nu de plaats daarvan in te nemen, is de Wil van God.
  2. Een niet-vergevende gedachte is er een die een oordeel velt dat ze niet in twijfel trekt, ook al is het niet waar. De denkgeest is gesloten en zal niet worden bevrijd. De gedachte beschermt projectie en trekt haar ketenen strakker aan, zodat vervormingen meer versluierd en verborgen zijn, minder makkelijk toegankelijk voor twijfel en verder weggehouden van gezond verstand. Wat kan er komen tussen een starre projectie en het doel dat ze als haar gewenste bestemming gekozen heeft?
  3. Een niet-vergevende gedachte doet vele dingen. In koortsachtige actie jaagt ze haar doel na, waarbij ze verwringt en omverwerpt wat ze als een doorkruising van haar gekozen pad beschouwt. Verdraaiing is haar doel en tevens het middel waarmee ze dat tot stand wil brengen. Ze doet woeste pogingen de werkelijkheid te vermorzelen, zonder zich ook maar enigszins te bekommeren om wat haar gezichtspunt lijkt tegen te spreken.
  4. Vergeving daarentegen is stil en doet in alle rust niets. Ze schendt geen enkel aspect van de werkelijkheid en probeert die evenmin te verdraaien tot een verschijningsvorm die haar aanstaat. Ze kijkt alleen en wacht en oordeelt niet. Wie niet wil vergeven, moet wel oordelen, want hij moet zijn onvermogen om te vergeven rechtvaardigen. Maar wie zichzelf vergeven wil, moet leren de waarheid te verwelkomen precies zoals die is. 
  5. Doe daarom niets en laat vergeving je tonen wat jou te doen staat, via Hem die je Gids is, je Verlosser en Beschermer, sterk in hoop en zeker van jouw uiteindelijk succes. Hij heeft jou al vergeven, want dat is Zijn functie, Hem gegeven door God. Nu moet jij Zijn functie delen en vergeven wie Hij heeft verlost, wiens zondeloosheid Hij ziet en wie Hij eert als de Zoon van God.

WdII.1:1 – Een Cursus in Wonderen 
Copyright: Foundation of Inner Peace

Snel verder lezen...

Wat is vergeving?

In mijn optiek is er een groot verschil tussen traditionele vergeving en de vergeving zoals een Cursus in Wonderen deze beschrijft. Volgens de traditionele opvatting moet er altijd sprake zijn van schuld. Als er geen schuld of fout is dan valt er immers niets te vergeven? Als een ander toegeeft dat hij een fout heeft gemaakt, kun jij hem vergeven. Daarmee creëer je ongelijkwaardigheid. Vanuit jouw gelijk (ver)geef je iemands anders ongelijk. 

Een Cursus in Wonderen vraagt ons op een andere manier te kijken. Omdat een Cursus in Wonderen alleen liefde als echt beschouwd, kan zonde niet bestaan. Als je dat inzicht eenmaal hebt, valt er eigenlijk niets te vergeven. Wat jij ziet als een grote schuld van een ander, is helemaal niet gebeurd. Het speelt zich allemaal in je hoofd af en als je dat inzicht eenmaal hebt, ben je vrij. Dan ben je in lijn met Gods Liefde. 

Een cursus in Wonderen

Ontdek de Kracht van Innerlijke Vrede met “Een Cursus in Wonderen”

Ben je op zoek naar diepere spirituele inzichten en een manier om blijvende innerlijke vrede te vinden? “Een Cursus in Wonderen” biedt je een pad naar een transformerende innerlijke reis.

Dit baanbrekende spirituele boek, dat wereldwijd miljoenen mensen heeft geïnspireerd, bestaat uit drie delen: het Tekstboek, het Werkboek voor Studenten, en het Handboek voor Leraren. Samen bieden deze delen een uitgebreide gids voor het loslaten van angsten en illusies en het omarmen van liefde en waarheid.

Zonde heeft niet plaatsgevonden

Vandaag wil ik het eerste vers van dit hoofdstuk bespreken. 

  1. Vergeving ziet in dat wat je dacht dat je broeder jou heeft aangedaan, niet heeft plaatsgevonden. Wat ze niet doet is: zonden kwijtschelden en ze werkelijk maken. Ze ziet dat er geen zonde is geweest. En in die zienswijze zijn al jouw zonden vergeven. Wat is zonde anders dan een onjuist idee omtrent Gods Zoon? Vergeving ziet eenvoudig de onjuistheid daarvan en laat het daarom los. Wat dan vrij is om nu de plaats daarvan in te nemen, is de Wil van God.

WdII.1.1 – Een Cursus in Wonderen 
Copyright: Foundation of Inner Peace

We zijn zo gewend om te denken in termen van goed en fout, dat we dit nauwelijks kunnen bevatten: “Vergeving ziet in dat wat je dacht dat je broeder jou heeft aangedaan, niet heeft plaatsgevonden”.

Stel dat iemand iets vreselijks heeft gedaan. In mijn optiek is misbruik zo een afschuwelijk voorbeeld. Het feit dat iemand misbruik maakt van een onschuldig kind, is niet goed te praten. De dader hoort gestraft te worden en mag wat mij betreft voor altijd achter de tralies verdwijnen.  Een Cursus in Wonderen ontkent dit niet, waar het zich mee bezighoudt, is het proces dat zich afspeelt in ons hoofd of in het hoofd van het slachtoffer. 

Want wat moet je doen als zoiets vreselijks jou is overkomen? Je kunt moeilijk ontkennen dat het plaatsgevonden heeft, maar het lijkt alsof dit van je wordt gevraagd; “Wat je broeder je heeft aangedaan, heeft in werkelijkheid niet plaatsgevonden.” Dat staat er toch?

Gedachten en vergeving

Een Cursus in Wonderen ontkent de gebeurtenis echter niet, maar het vraagt je om je gedachten erover te onderzoeken. 
Heeft de dader jouw leven verwoest? Heeft de gebeurtenis je voor altijd kwetsbaar gemaakt? Kun je door deze gebeurtenis geen duurzame relatie meer aangaan? 
Als ons zoiets vreselijks is overkomen, zijn dit voorbeelden van gedachten die we eraan overhouden. Het voorbeeld van misbruik is zo heftig, dat de relatie tussen deze gedachten en de gebeurtenis bijna niet te ontkennen is. Natuurlijk is je leven verwoest als zoiets je is overkomen. 

Terwijl ik dit opschrijf, vraag ik me af of ik dit voorbeeld wel mag gebruiken. Ik ben immers nooit misbruikt als kind. Aan de andere kant heb ik wel nare dingen meegemaakt, waar ik bepaalde gedachten en overtuigingen aan over heb gehouden. 

Hoe lang heb ik mijn vader niet verantwoordelijk gehouden voor het feit dat ik geen langdurige relaties kon aangaan? Hoe lang houd ik een vorige partner verantwoordelijk voor het gevoel dat ik me soms zo onzeker kan voelen? 

Het zijn allemaal gedachtes die vergeving in de weg staan en waarover je meer kunt lezen in mijn blog over niet vergevende gedachten

vergeving

Gebeurtenissen zijn neutraal

Waar het volgens mij op neerkomt, is dat er gebeurtenissen plaatsvinden, maar dat onze gedachten de gebeurtenis kunnen omvormen tot een levenslang trauma.

Om verder te komen in dit proces, hoeven we de dader niet te vergeven, maar we kunnen wel onze ideeën aan een nader onderzoek onderwerpen. Want onze gedachten hoeven niet per se waar te zijn. Integendeel, een Cursus in Wonderen stelt dat “wat je dacht dat je broeder jou heeft aangedaan, niet heeft plaatsgevonden”.

Jij hoeft de dader niet te vergeven, maar je kunt wel onderzoeken of de gevolgen van de daad ook werkelijk waar zijn. Dáár ligt onze keuze. Vergeven is ervoor kiezen om onze gedachten en overtuigingen over wat er is gebeurd in twijfel te trekken. Sterker nog, vergeven is de erkenning van het feit dat deze denkbeelden niet kloppen. Is het niet zo dat een gebeurtenis door verschillende mensen op een andere wijze ervaren kan worden?

Hoe vaak komt het niet voor dat twee broers een totaal ander beeld hebben van hun thuissituatie? Dezelfde ouders, hetzelfde huis, maar één van de twee is zo boos over wat zijn ouders hebben gedaan dat hij het contact verbreekt, terwijl de ander alleen maar blij is met wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd. Wie van de twee heeft gelijk of is er eigenlijk geen gelijk?

Speelt dit alles zich alleen maar in het hoofd van de broers af?

Vergeving is niet kwijtschelden

Bij kwijtschelden ga je ervan uit dat er een gelijk en ongelijk bestaat. Hierdoor beschouw je jouw gedachten over de gebeurtenis als de absolute waarheid. Dat is volgens een Cursus in Wonderen geen vergeving. 

Integendeel, laat de verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan helemaal bij hem. Daarvoor moet hij zijn verantwoordelijkheid dragen en gestraft worden als het een misdaad betreft.
De dader is niet schuldig aan jouw gedachten en overtuigingen. Die heb jij zelf aan de gebeurtenis gegeven. De dader is verantwoordelijk voor wat hij heeft gedaan en dát hoef je niet kwijt te schelden of te vergeven. Je hoeft de dader niet te begrijpen of dood te knuffelen.

Voorbeeld:
Een vrouw vertelde me dat haar vader haar als kind had misbruikt, maar dat ze hem dit had vergeven. Nu was hij oud en ziek en zij verzorgde hem. Ze vertelde me ontroert dat hij haar hand pakte en zei: “Ik zou je nog een keertje naakt willen zien! Mag dat?”. 

Ik moet zeggen dat haar beleving van deze gebeurtenis totaal anders was dan die van mij. In mijn optiek had zij zoveel begrip voor de dader, dat er geen plaats meer was om haar eigen grenzen aan te geven. Voor mij was het duidelijk dat zowel vader en dochter zich vergisten is wat liefde werkelijk was. 

Misschien had ik haar vrij moeten laten in haar eigen droom, maar ik vond dat ik haar hierop moest wijzen door haar te vragen waarom ze dit verhaal überhaupt wilde vertellen. Uiteindelijk bleek zij het toch ook wel een vreemde situatie te vinden. Eigenlijk zocht ze naar bevestiging – een leven van manipulatie had haar onzeker gemaakt over wat echte liefde was. 

Vergeven is loslaten

Loslaten is niet hetzelfde als ontkenning. De vrouw uit het voorbeeld hierboven had in mijn beleving niet gekozen voor vergeving, maar voor ontkenning. Door de vraag van haar vader als ontroerend te beschouwen, ontkende ze de ongezonde aard van hun relatie. Wat mij betreft, had ze er ook voor kunnen kiezen om te onderzoeken waarom zij zich zo liet manipuleren en hoe het komt dat zij de vraag van haar vader als liefdevol ervaarde. 

Misschien was het wel haar overtuiging dat dit de enige manier was om liefde te tonen. Misschien verwarde ze seksualiteit wel met liefde. 

Mijn punt is dat we ontkennen en loslaten vaak met elkaar verwarren.
Iets verdwijnt niet als we zeggen dat het weinig effect op ons heeft gehad, vooral niet als het tegendeel waar is.  De erkenning is nodig om los te laten.
Als je de moed hebt om je gedachten en overtuigingen over een bepaalde situatie te erkennen en vervolgens los te laten, dan maak je ruimte voor de Wil van God.

Ik stel me voor dat de volgende affirmaties je hierbij kunnen helpen. Vul op de plek van de puntjes je eigen overtuiging in.

“Ik ben boos en verdrietig over wat er is gebeurd, maar ik kan en wil niet langer geloven dat het de reden is van mijn overtuiging dat… “. 

of 

“Ik kan en wil hem niet langer verantwoordelijk houden voor mijn overtuigingen dat …”.

Na het uitspreken van deze affirmatie is er alleen plek voor stilte.

God Zelf zal de stilte vullen met Zijn liefdevolle stem.

Qi Gong

Ontdek hoe Chinese wijsheid je fysieke en mentale gezondheid kan transformeren met Qi gong – jouw pad naar vitaliteit en innerlijke rust.

Qi gong, in het Chinees uitgedrukt als 气功 (vereenvoudigd) of 氣功 (traditioneel) is een prachtige reis binnen de Chinese tradities die je helpt zowel je lichaam als geest te verzorgen en te versterken. Wanneer je de kunst van Qi gong beoefent, nodig je een wereld van beweging en rust uit, gericht op het harmoniseren van je innerlijke energie. 

“Makkelijker dan yoga” 

Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar “het eeuwenoude geheim van een blakende gezondheid en een goed humeur“.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Foundation for Inner Peace

Om meer te leren over Een Cursus in Wonderen, raad ik je aan de website te bezoeken van de door de scribe-geautoriseerde uitgever en rechthebbende van de Cursus, de Foundation for Inner Peace (www.acim.org). Sinds 1975 is de Foundation for Inner Peace, een non-profitorganisatie, toegewijd aan het uitgeven, verspreiden en bespreken van Een Cursus in Wonderen.

De organisatie is afhankelijk van donaties om haar missie te vervullen. Als je meer mensen wilt ondersteunen om te profiteren van Een Cursus in Wonderen, zou het doneren aan de Foundation for Inner Peace een waardevolle onderneming zijn.

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Niet vergevende gedachten

Niet vergevende gedachten

Een niet-vergevende gedachte is een gedachte die vasthoudt aan wrok, oordeel, en schuld, waardoor het vermogen tot vergeving, verzoening, en innerlijke vrede wordt geblokkeerd.

Een cursus in Wonderen

Review: Een Cursus in Wonderen

Ontdek innerlijke vrede en liefde met ‘Een Cursus in Wonderen’. Leer vergeving en spirituele transformatie voor een vreedzamer, liefdevol leven. Een must-read voor persoonlijke en spirituele groei.

De 5 seconde regel

Review: De 5 Seconde Regel – Mel Robbins

Wil jij zelfverzekerder, moediger en gelukkiger worden? Niet alleen in je privéleven, maar vooral ook in je werkzame leven? Mel Robbins legt je in De 5 Seconde Regel precies uit hoe je dit kunt bereiken.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.