leidinggevende een controlfreak

Je leidinggevende een controlfreak? 7 behulpzame tips

Picture of Christine van der Pol
Christine van der Pol
Leidinggevende een controlfreak? Volgens dr. Robert Sutten, wetenschapper bij de Standford universiteit, horen controlfreaks bij de top tien hufterige leidinggevenden!

VOLGENS DR. ROBERT SUTTEN, WETENSCHAPPER BIJ DE STANDFORD UNIVERSITEIT, HOREN CONTROLFREAKS BIJ DE TOP TIEN HUFTERIGE LEIDINGGEVENDEN
(De anti-huftermethode – Robbert Sutton)

Als je leidinggevende een controlfreak is, heb je het als werknemer niet makkelijk. Alles wat je doet wordt gecontroleerd, je fouten worden uitvergroot en als je iets goed doet gaat je baas aan de haal met de credits. Er is sprake van wantrouwen en een verziekte werksfeer.

Is je leidinggevende een controlfreak?

Een leidinggevende met controledrang is onzeker. Hij is bang het overzicht kwijt te raken. Hierdoor heeft hij de neiging om alles te controleren en onredelijk boos te worden als er een fout wordt gemaakt. Als je weet waar die onzekerheid vandaan komt, kun je een waardevolle werknemer voor hem worden.

Waarom is iemand een controlfreak?

Controledrang komt altijd voort uit onzekerheid. Mensen die van nature onzeker zijn, hebben de neiging om zekerheid te halen uit controleren. Meten is weten, geldt voor hen in alle mogelijke omstandigheden. Het zijn meestal perfectionisten, die in de loop van hun leven ervaren hebben dat ze er alleen voor staan.

Je hoeft niet bang voor een controlfreak te zijn. Misschien schuilt er onder die laag van controledrang wel een heel sympathiek persoon. Maar voor jou als werknemer is dat niet relevant. Het gedrag van je leidinggevende heeft effect op jouw functioneren en werkgeluk.

Als je deze test maakt vanuit het perspectief van jouw werkgevende, kun je zien of er werkelijk sprake is van het gedrag van een controlfreak. In plaats van “ik” gebruik je in de test de naam van je leidinggevende en als je het antwoord niet kunt weten, vul je soms in. 

Zeven tips om met een controlerende baas om te gaan

1. Onderzoek je eigen functioneren

Als je altijd wordt gecontroleerd, is het goed om eerst aan zelfonderzoek te doen. Ben jij de enige op de afdeling die last heeft van die controledrang? Is er een specifieke reden waarom juist jij wordt gecontroleerd? Lever jij goed werk? Haal je de deadlines?

Je wilt zeker weten dat het niet aan jou ligt!

Kijk goed om je heen. Als jij de enige bent die last heeft van het controle gedrag van je leidinggevende, kan er iets anders aan de hand zijn. Misschien dat de leidinggevende iets tegen jou persoonlijk heeft. Sommige leidinggevenden geven geen directe feedback over het functioneren van een medewerker, maar laten op andere manieren weten dat ze niet tevreden zijn.

Als je denkt dat dit het geval is, kun je het zelf ter sprake brengen. Wat heb je uiteindelijk te verliezen? Soms is het prettiger te horen dat iemand aan je capaciteiten twijfelt, dan het vage gevoel dat je niet goed genoeg bent. Het gevoel niet genoeg te zijn zit vaak tussen je oren. 

Als je zeker weet dat het niet aan jou ligt en dat je collega’s hetzelfde ervaren, weet je dat je met iemand met controledrang te maken hebt. 

leidinggevende een controlfreak

2. Ga het gevecht niet aan

Openlijk in opstand komen tegen het controle gedrag van de leidinggevende is meestal niet succesvol. Het voedt het wantrouwen en waarschijnlijk kom je nog meer onder vuur te liggen.

Het feit dat je last van het controle mechanisme hebt, is misschien in je voordeel om te buigen. Misschien kun je iets van je leidinggevende leren. Misschien heeft hij inderdaad het beste voor met jou en de afdeling en zou je zijn adviezen ook op die manier kunnen interpreteren.

Probeer zo snel mogelijk veel van hem te leren, het liefst voordat je op het punt komt dat je er echt niet meer tegen kunt en hem uit pure frustratie “eens goed de waarheid” zegt!

3. Bouw aan vertrouwen

Misschien kun je achterhalen of begrijpen waar de angst van je leidinggevende vandaan komt. Is er ooit iets mis gegaan, waardoor zijn vertrouwen in het team is geschaad? Wordt hij misschien geïntimideerd door zijn eigen leidinggevende?

Onderzoek of er een manier is waardoor jij de druk wat kunt wegnemen.
Informeer hem tijdig en/of voorzie hem van extra informatie zodat hij beter voor de dag kan komen. Geef hem een terecht complimentje als hij iets goed heeft gedaan.

Maak goede afspraak over jouw taken en stel vragen. Hoe vaak wil hij geïnformeerd worden over de voortgang, wat verwacht hij dan precies? Hou je aan deze afspraken.

Wees hier integer in. Slijmen bij de leidinggevende maakt dat de rest van de afdeling jou gaat wantrouwen. Als jouw gedrag als voorbeeld voor anderen kan dienen, zul je juist gewaardeerd worden. Als het wederzijds vertrouwen groter wordt, neemt de spanning af. Daar heeft iedereen voordeel bij.

4. Kijk vooruit

Vaak zijn de gesprekken met een controlfreak vervelend. Het gaat er immers om dat jij het werk niet goed doet, je krijgt instructies over hoe je het wel had moeten doen enzovoort. Als je uit je irritatie en zelftwijfel kunt blijven, zou je het gesprek een draai kunnen geven naar de toekomst.

Wat zijn de verwachtingen van de leidinggevende? Hoe ziet hij de toekomst? Wat voor mogelijkheden zijn er?
Een controlfreak is vaak met de maakbaarheid van de toekomst bezig. Als hij het idee heeft dat jij daarin geïnteresseerd bent en daar wellicht een positieve rol in zou willen spelen, komt dit vast jullie verhouding ten goede.

6. Blijf integer - en dek je in

Blijf zelf altijd integer. Als de werksfeer zodanig verpest is dat het werken aan onderling vertrouwen onmogelijk is, kun je maatregelen nemen om jezelf in te dekken.
Leg alle afspraken goed vast. Bespreek waar je last van hebt en heb het lef om in gesprek te gaan met iemand van personeelszaken.

Als de sfeer op jouw afdeling tekenend is voor de sfeer in de hele organisatie, overweeg dan een andere baan.

7. Blijf in jezelf geloven

Je werk kan een giftige invloed op je hebben, zeker als je leidinggevende een controlfreak is die je continu het gevoel geeft dat je niet goed genoeg functioneert. Mogelijk heeft je leidinggevende zelfs narcistische trekjes en maakt hij misbruik van zijn positie. 

Onthoud dat je altijd een keuze hebt. Je kunt kiezen tussen de financiële zekerheid die je werk je biedt of je kiest voor jezelf. Soms voelen we ons slaven van een werkgever, die ons met goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan ons bindt.

Geloof me: die extra beloning, de lease-auto of de opgebouwde extra vakantiepunten wegen niet op tegen jouw (geestelijke) gezondheid.

(Niet zo) STILLE HINT

Je zou je leidinggevende dit boek cadeau kunnen doen. 

Het tegenovergestelde van controleren is vertrouwen. 

Dit boek van Covey gaat erover dat je niet zonder meer alles en iedereen hoeft te vertrouwen, maar dat je kunt leren om ‘slim’ kunt  vertrouwen. 

Dit zijn de stappen die daarbij passen:

  1. kies ervoor om in vertrouwen te geloven;
  2. begin bij jezelf;
  3. maak je bedoelingen kenbaar en ga uit van het goede van anderen;
  4. doe wat je zegt dat je gaat doen;
  5. geef het goede voorbeeld door anderen vertrouwen te schenken.

Een andere baan

Mocht je overwegen een andere baan te zoeken, dan is de training “Vind je Droombaan” een goed begin.

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je droombaan te vinden. Het hoeft geen jaren te duren om werk te doen dat je echt inspireert! Je ontvangt tijdelijk 3 boeken die je o.a. helpen bij het identificeren van wat je passies zijn en hoe je dit inzet bij het vinden van je droombaan. 

 

Table of Contents

Je mag deze blog delen op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.