partner een controlfreak

Je partner een controlfreak? – 3 liefdevolle adviezen

Inhoudsopgave

MENSEN DIE CONTROLE OVER ANDEREN WILLEN UITOEFENEN, MISSEN DE CONTROLE OVER ZICHZELF

Is je partner een controlfreak? Dan is het voor hem of haar moeilijk om vertrouwen te zien als fundament voor liefde. Ooit, vaak in zijn vroegste jeugd, is hij dat vertrouwen kwijtgeraakt en heeft hij geleerd dat in control zijn meer zekerheid geeft.

Een vergissing waar jij als partner veel last van kunt hebben.

Je partner een controlfreak?

Een controlfreak is onzeker. Deze onzekerheid wordt gecompenseerd door een overmatige behoefte om controle uit te oefenen over uiteenlopende situaties. In een liefdevolle relatie kun je je partner helpen deze controlebehoefte te overwinnen door begrip en duidelijkheid te bieden en door vooral jezelf te blijven. 

Een controlerende partner

Als het op controle aankomt, heb je twee soorten partners. De controlerende partner, die alles wat jij doet wil controleren en de controlfreak, die manieren zoekt om grip op het leven te krijgen. Een controlerende partner heeft vaak het effect van een langzaam werkend gif en het is waarschijnlijk beter om hier afstand van te nemen.

Ik heb in mijn leven één keer een controlerende partner gehad. In de periode van verliefdheid, had ik dit niet eens in de gaten. Ik vond het wel lief dat ze bang was mij te verliezen en accepteerde het dan ook dat ze jaloers reageerde op mijn vriendenkring. Een deel van me wist wel dat het niet helemaal klopte, maar tegen de tijd dat ik ontdekte dat ik verstrikt was geraakt in een ongezonde relatie, was een aantal jaren voorbij gegaan en had ik de banden met oude vrienden verbroken.

Kenmerken van controlerend gedrag

Kenmerken van controlerend gedrag zijn:

  • je ziet je vrienden en familie bijna nooit meer;
  • er worden onredelijke eisen aan je gesteld;
  • er is sprake van morele chantage;
  • je krijgt een schuldgevoel aangepraat;
  • je wordt bespioneerd (je mails en apps worden gelezen);
  • je zelfvertrouwen krijgt een knauw.

Tot op de dag van vandaag geloof ik niet in kwade opzet van mijn toenmalige partner. “Toevallig” had ik iemand getroffen die dacht dat ze op die manier mensen aan haar kon binden.

Jammer genoeg heb ik er jaren over gedaan om de relatie te verbreken. Een pijnlijke breuk waar ik geen vriendschap aan over heb gehouden. Toen ik in de gaten had wat er was gebeurd, kon ik het niet meer opbrengen om haar nog te zien of te spreken. 

Wat doet controlerend gedrag met je?

Het controlerend gedrag van je partner heeft tot gevolg dat je gaat twijfelen aan jouw functioneren. Je krijg het gevoel tekort te schieten. Omdat je een schuldgevoel wordt aangepraat over de meest normale dingen, ga je denken dat er iets niet goed aan je is. 

Dit type controlerend gedrag hoort bij een narcistische persoonlijkheid en heeft als doel de ander in een afhankelijkheidspositie te manoeuvreren. Dit is lang niet het geval bij iemand die een controlfreak is. 

Als ik mijn gevoel besprak met mijn partner, kreeg ik te horen dat zij nog steeds dezelfde was en dat het dus wel aan mij moest liggen. “Ik zou jou toch nooit iets vragen, dat ik ook niet van mijzelf zou verwachten”, zei ze vaak. Achteraf vind ik het nog steeds vreemd dat ik niet in de gaten had dat ik gemanipuleerd werd. 

Kenmerken van een controlfreak

Als je wilt weten wat de kenmerken van een controlfreak zijn, kun je deze test doen vanuit het perspectief van je partner. Ook kun je een artikel lezen over controlegedrag. Als je hier veel van herkent, heb je vast te maken met een partner die een controlfreak is. 

Eigenlijk zijn mensen die graag in control willen zijn vooral lastig omdat ze het hele leven (en soms ook het leven van anderen) zoveel mogelijk naar hun hand willen zetten.

Het liefst willen ze het eten voor de hele week plannen, niet afwijken van de voor die dag bedachte dagindeling en anderen bijstaan met goedbedoelde adviezen.

Vaak is hier redelijk goed mee te leven, zolang je er geen probleem van maakt. 

Drie liefdevolle tips voor als je een relatie met een controlfreak hebt

Als je van elkaar houdt, wil je allebei werken aan je relatie. Ik ga ervan uit dat je partner hier ook het belang van inziet. Aan een relatie moet je samen werken, het heeft geen zin als alles van één kant komt. 

1. Toon begrip voor de controledrang van je partner

De controledrang komt voort uit onzekerheid. 

Het helpt om hier met elkaar over te praten en samen te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. 

Vaak zal blijken dat je partner als kind liefdevolle aandacht te kort is gekomen. Misschien was hij de oudste en kreeg hij veel meer verantwoordelijkheden dan hij qua leeftijd aankon. Wellicht kon hij niet rekenen op de aandacht van zijn ouders, omdat een ander kind meer problemen gaf of gehandicapt was. Misschien was er sprake van drank of van seksueel misbruik. 

Als je samen op zoek gaat naar de oorzaak van de controledrang, maak je het bespreekbaar. Dankzij het begrip kun je uit de verwijten blijven.

In een gesprek kun je duidelijk maken waarom dit gedrag lastig voor jou is. 

Als je partner van jou houdt, zal hij aan zichzelf willen werken. In dat geval is het zeker niet zijn intentie om jou klein te houden.

2. Wees duidelijk!

Zodra je last hebt van het controlegedrag van de ander, vertel je wat voor effect het op je heeft. Als het je lukt, zou ik ruzie vermijden en  een codewoord met elkaar afspreken als de controledrang erg heftig wordt. 

Met een codewoord kun je ook in gezelschap je partner onopgemerkt waarschuwen. Vaak is bewustwording voldoende. 

Is een codewoord of hint onvoldoende, wees dan volkomen transparant over wat er gebeurt. Wees specifiek in je voorbeelden en vertel welk effect zijn gedrag op jou of op anderen heeft. 

  • Ik word onzeker als jij altijd commentaar levert op mijn rijgedrag.
  • Ik heb liever dat je naar mijn verhaal luistert in plaats van direct met oplossingen te komen. Door direct met oplossingen te komen, geef je mij het gevoel dat het verhaal onbelangrijk is.
  • Ik snap dat jij behoefte hebt aan schema’s en lijstjes. Maak ze vooral voor jezelf en laat mij het op mijn eigen manier doen. 
  • Vanmiddag vertelde X dat ze naar een diëtiste ging. Misschien kun je haar de volgende keer vragen wat de diëtiste adviseerde zonder direct jouw mening te geven over wat ze wel of niet moet eten.

3. Blijf dicht bij jezelf en pas je niet aan

Het is heel makkelijk om de vrede te bewaren door je aan te passen. Door jezelf weg te cijferen of door gewoon te doen wat de ander zegt, kun je conflicten uit de weg gaan. 

Het nadeel is dat je hier niets mee oplost. De ander wordt niet geconfronteerd met jouw grenzen en jij begint jezelf steeds onbelangrijker te vinden. 

Het is niet nodig om ruzie te maken, maar het is wel belangrijk dat jij weet wat jij wilt en daar jouw ruimte voor opeist. 

Door jezelf te blijven, blijf je niet alleen meer respect voor jezelf voelen, maar de ander zal ook steeds meer rekening met je houden. 

Als het controlerend gedrag van je partner knaagt aan je gevoel van zelfvertrouwen, zoek dan ondersteuning bij een goede coach of ga een cursus volgen om aan je zelfvertrouwen te werken. 

Alles is een keuze

Als je het pad van persoonlijke ontwikkeling bewandelt, weet je dat alles een keuze is. Jij hebt de keuze of je aan een relatie wilt werken of dat het beter is om eruit te stappen.

Belangrijk is dat jij hierin je eigen verantwoordelijkheid kiest en jezelf kunt blijven aankijken als je in de spiegel staart. Zelfkennis is de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling en geluk.

Mentaal sterker met Sandra

Ik heb een cursus ontdekt die ingaat op het vergroten van je mentale weerbaarheid. De training heet niet voor niets “De Bevrijding” en ik heb er een complete review over geschreven. 

Als je last hebt van een controlerende partner is deze cursus een aanrader. 

In plaats van de ander te willen veranderen, leer je mentaal weerbaarder te worden zodat je minder last hebt van de ander. 

Je leert je eigen koers te bepalen door je weerstanden het hoofd te bieden. Zo ontdek je wat je werkelijk wilt en word je bevrijd van de mening en ideeën van anderen en andere factoren die je in de weg staan. 

Ik raad je echt aan om een kijkje op haar pagina te nemen. Het verplicht je tot niets.

Lees mijn complete review 

(14 dagen niet goed – geld terug garantie)

Mentaal sterk met Sandra

Als jij ook niet gelooft dat het zo simpel is om ‘even’ je negatieve gedachten te vervangen voor een positieve, dan is de gezondheidspycholoog Sandra Aagenborg iemand die dat volledig begrijpt. 

Sandra noemt haar aanpak tegendraads omdat ze je verbiedt om altijd positief te ‘moeten’ zijn. 

Je bent goed genoeg.
Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden.
Wees gewoon een tof mens.
Je hoeft niet altijd het maximale er uit te halen.

Zorg voor zingeving en leef naar je waarden.

Meer lezen:

Door gebruik te maken van deze website stem je in met het cookie-beleid.